Šole: Hitno formirati ZSO i nastaviti dijalog 1foto: Stejt department, zvanična fotografija

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole kazao je da na severu Kosova postoji bezbednosni vakuum, dodajući da je bezbednosna situacija zabrinjavajuća, prenosi Reporteri.

Kako izveštava Kosovo online, Šole je rekao da je „situacija je zabrinjavajuća“.

„Ne želimo da trošimo vreme na upravljanje krizama. Situacija je bila teška u decembru, posebno tokom božićnog perioda“, izjavio je Šole.

Šole je naveo da je potrebno hitno formiranje Zajednice srpskih opština, i dodao da SAD ne podržavaju aranžmane koji nisu u skladu sa Ustavnim sudom Kosova, niti sa njegovim odlukama.

Šole je na konfereciji za novinare zajedno sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom izjavio da SAD ni na koji način ne podržavaju novu Republiku Srpsku, kada je reč o formiranju ZSO.

S druge strane, Eskobar je naveo da je ZSO međunarodna obaveza i nijedna strana ne može da pobegne od te obaveze.

Šole je dodao da je video snažnu volju Vlade Kosova za napredak u procesu dijaloga, koji, kako je naveo, garantuje integraciju Kosova u evroatlantske strukture.

„Neophodno je da se Kosovo uključi u dijalog koji je fokusiran na međusobno priznavanje, na osnovu onoga što je predsednik Bajden naglasio u svom pismu, da dijalog treba da bude usmeren na međusobno priznavanje dve zemlje“, poručio je Šole.

Eskobar i Šole su naveli da se nadaju da bi sporazum Kosova i Srbije trebalo da bude postignut uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari