Šormaz: Osuđujem i Vulina, sve i da ga Vučić podržava 1Dragan Šormaz (Foto: FoNet/Nenad Đorđević)

Ukoliko nadležno tužilaštvo ne bude reagovalo u ova dana, ja ću lično podneti prijavu protiv takozvanog kapetana Dragana, osuđenog ratnog zločinca, zbog svega što je radio u ratovima tokom devedesetih, sramoteći srpski narod, jer danas veliča ubice premijera Zorana Đinđića. Tražiću da se njegovoj organizaciji zabrani delovanje – kaže za Danas Dragan Šormaz, poslanik Srpske napredne stranke, upitan šta je konkretno mislio u vezi sa objavom na društvenoj mreži Tviter, reagujući na vest da fondacija Dragana Vasiljković, deli majice sa likom Zvezdana Jovanovića, ubice Zorana Đinđića, kao i da planira peticiju za njegovo oslobađanje.

i da planira peticiju za njegovo oslobađanje.

Naime, Dragan Šormaz je napisao na Tviteru sledeće: „Ja ne znam šta je za hapšenje,  suđenje,  zabranu delovanja ako ovo nije?!! Đinđića sam upoznao 1990., nikada nismo bili potpuni politički istomišljenici,  ali ovaj koji ga je ubio je bilmez bez mozga i zver koja je učinila zločin nad celom nacijom! Čekam tužilaštvo 48 sati!!!“.

Kako za Danas kaže Dragan Šormaz, devedesete su najveći problem našeg društva, a onaj koji je omogućio da se ratni zločinci bave promocijom svojih nedela i dalje, neka se „zamisli šta će da radi“.

– Ja, kao poslanik u poslu kojim se bavim, pouzdano znam da su devedesete trenutno naš najveći problem. U kontaktu sam već dvadeset godina sa ljudima iz celog sveta, posebno iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih država i vidim jako dobro šta je problem. Mi treba da se bavimo infrastrukturom, da gradimo puteve, da gledamo u budućnost a ne da nam neki likovi iz devedesetih traže oslobađanje ubica iz zatvora – kaže Dragan Šormaz.

Upitan kako u tom smislu tumači onda izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina, kao jednog od najuočljivijih primera takvog ponašanja – afirmatora ratnih ciljeva i propagande iz devedesetih godina, a koji, pak, za razliku od Dragana Vasiljkovića, zauzima vrlo visoke pozicije u samom vrhu vlasti, odnosno stranke čiji je sagovornik Danasa – poslanik, Šormaz kaže da se sa Vulinom ni u čemu ne slaže i da njegove izjave, poput one o „srpskom svetu“, predstavljaju ogromnu štetu Srbiji.

– Ja mislim da su ljudi poput kapetana Dragana i svih onih koji su osuđeni za ratne zločine u ratovima devedesetih učinili najveću štetu srpskom narodu u istoriji. Isto tako mislim da Vulin to na sličan način čini danas sa svojim stavovima. Neka se time bavi onaj koji se bavi koalicijama, ja to ne znam… – ističe Dragana Šormaz.

Upitan kako onda vidi situaciju u kojoj je Vulin ministar u vladi Aleksandra Vučića, sagovornik Danasa kaže da se i sam predsednik Srbije i SNS više puta jasno i nedvosmisleno ogradio od izjava aktuelnog ministra odbrane.

– Nije Vučić Vulinu ni mama ni tata pa da je odgovoran za njega… Uostalom sve i da se Vučić slaže sa njim, ja se svakako ne slažem ni malo i sve to najoštrije osuđujem – zaključuje Dragan Šormaz za Danas.

Šormaz: Osuđujem i Vulina, sve i da ga Vučić podržava 2
Foto: EPA-EFE/TANJUG B&W ONLY

Prema izveštavanju Nova.rs, nakon neuspeha političkog pozicioniranja posle odsluženja trinaestogodišnje kazne za ratne zločine, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, posvetio se “humanitarnom radu” za spas “utamničenih srpskih heroja u ustaškim i drugim zatvorima”, sa kojima deli ista krivična dela protiv čovečnosti. Za te potrebe osnovao je i fondaciju “Kapetan Dragan”, koja je pored navodnih filijala u Švedskoj i Norveškoj, nedavno otvorila i svoje predstavništvo u multietničkoj Subotici. Po skromnim podacima sa društvenih mreža, “fondacija” funkcioniše po principu donacija, mada nigde nije transparentno pojašnjeno kako se tim novcem pomaže osuđenicima, odnosno “herojima” iza rešetaka.

“Pomoć koja nama treba je ili novac ili vreme. Ne mora to biti veliki novac niti puno vremena. Na primer: za boks cigareta mesečno će nekom utamničenom heroju značiti da neko misli na njega. To može svako. Ili ako ste locirani blizu neke od naših kancelarija, par sati nedeljno volonterskog rada, ali svako bi trebao da se ukljući prema svojim mogućnostima bez obzira koliko to malo bilo”, pojasnio je Vasiljević na fejsbuk stranici fondacije.

On je takođe dodao da je “ potpuno fokusiran na pomoć Srbima u ustaškim i drugim zatvorima koji su tamo samo zato jer su Srbi”, te da “ne može rešiti sve probleme ovoga sveta”, ali da će dati sve svoje resurse za “pomoć utamničenim srpskim herojima”.

Među te heroje Vasiljević svrstava i Zvezdana Jovanovića, ubicu premijera Zorana Đinđića.

Iza kapetana Dragana stoji Vučić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari