Šormaz: Podnosim krivičnu prijavu protiv kapetana Dragana čim skupim podatke 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Fondacija „Kapetan Dragan“, čiji je osnivač ratni zločinac i nekadašnji predvodnik paravojne jedinice „Knindže“, pokrenula je peticiju za oslobađanje ubice nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Punktovi za potpisivanje peticije postavljeni su na nekoliko lokacija u Beogradu, tokom vikenda.

Ova akcija najavljivana je nedeljama unazad, a nakon štampanja i deljenja majica sa likom Zvezdana Jovanovića, osuđenog na zatvorsku kaznu od 40 godina zbog atentata na premijera, 2003. godine.

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz najavio je tada da će podneti krivičnu prijavu protiv kapetana Dragana, ukoliko ostvari svoje namere za prikupljanje potpisa za oslobađanje Jovanovića.

Kako je danas rekao za naš list, čim prikupi podatke gde je sve

fondacija „Kapetan Dragan“ organizovala prikupljanje potpisa, podneće u najkraćem mogućem roku krivičnu prijavu protiv Dragana Vasiljkovića za zabranu delovanja njegove organizacije.

Deo javnosti, međutim, povezuje akciju za rehabilitovanje ubice sa vrhom države, predsednikom Aleksandrom Vučićem, agrumentujući takav slučaj tvrdnjama da zločinac Vasiljković ne bi bio u prilici da ostvari svoju nameru bez saglasnosti Vučića.

Fondacija Kapetana Dragana, Haškog osuđenika zbog zločina koje je počinio u Hrvatskoj, prošle godine je registrovana sa sedištem u beogradskoj opštini Palilula, a od nedavno ima predstavništvo u Subotici.

Fondacija se bavi prikupljanjem „pomoći utamničenim srpskim herojima“, u koje, Dragan Vasiljković svrstava i Zvezdana Jovanovića, ubicu Zorana Đinđića. Na Fejsbuk stranici Fondacije navodi se da će ta organizacija u septembru pokrenuti „nacionalnu kampanju za predsedničko pomilovanje heroja Zvezdana Jovanovića“, uz poziv  donatorima i volonterima za više od 200 punktova u Srbiji.

Šormaz: Podnosim krivičnu prijavu protiv kapetana Dragana čim skupim podatke 2

U Upravnom odboru ove fondacije nalazi se i Dragoslav Bokan, dramaturg, osuđenik za razbojništvo i osnivač zločinačke paravojne formacije „Beli orlovi“, koja je počinila najgnusije zločine na ratištima u Hrvatskoj, BiH i Kosovu.

Bokan je, podsetimo, prošle godine angažovan kao reditelj komemoracije srpskim žrtvama policijsko-vojne akcije „Oluja“, kada se pohvalio da je gotovo ceo program sam osmislio.

Takođe, kao osoba zadužena za „informativni sektor“ na sajtu „Fondacije Kapetan Dragan“, naveden je Radomir Popuča, bivši voditelj informativnog programa TV Pink, a potom, od 2013. godine, portparol Protivterorističke jedinice MUP.

Počuča je bio i član Srpske napredne stranke, koju je napustio, objavljujući na svom fejsbuk nalogu poruku Aleksandru Vučiću da će „završiti kao komunistički rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku.“

Protiv Počuče je vođen sudski postupak zbog poziva na društvenim mrežama da se treba „obračunati“ sa pripadnicima organizacije Žene u crnom“, ali ga je sud oslobodio odgovornosti.

Kao dobrovoljac se pridružio proruskim snagama u ratu na istoku Ukrajine, septembra 2014. godine, a dve godine kasnije je uhapšen prilikom pokušaja ilegalnog prelaska državne granice Rumunije i Srbije. Iz pritvora je pušten već posle dva dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari