Specijalni izaslanik Nemačke Manuel Saracin: Očekujemo da se sankcije preuzmu, bar postepeno 1foto wikipedia GrueneLVHH

Nemačka želi da Srbije svoj stav pojača kad je u pitanju odnos prema Rusiji i njenoj agresiji prema Ukrajini. Da se sankcije preuzmu bar postepeno, da se dijalog Beograda i Prištine pokrene i da Srbija ima uspešan put ka Evropskoj uniji, neke su od poruka Manulea Saracina, specijalonog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan.

Saracin danas u sutra boravi u zvaničnoj poseti Beogradu gde će se sresti sa prestavnicima vlasti i opozicije.

On je gostujući u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1 rekao da je Srbija potpisala SSP u kojem piše da se spoljna politika postepeno usklađuje.

– Sankcije jesu merilo evropske spoljenpolitike a time i najvažnije – naveo je on.

Upitan koliko vremena ima vlada da odluči o tome, kaže da ne postoji sat za merenje.

On nije siguran kakva će biti odluka predsednika Srbije ali ima veliko poverenje u spremnost srpskog društva za odlučivanje.

– Voleo bih da EU i Nemačka budu aktivne. Očekujemo da nam se prilagodite ali želimo i da prenesemo osećaj dobrodošlice. A to kod vas nekad deluje da nemamo jasan satav. Nije tako. Naravno da razumemo da za Srbiju nije ovo lak put, ali tim putem ćemo ići zajedno – kazao je Saracin.

Upitan o velikoj zainteresovanosti Nemačke za Srbiju proteklih dana, kaže da je savezna vlada odavno donela stratešku odluku da Zapadni Balkana bude fokus u evropskoj i spoljnoj politici.

– To je razlog. Ta odluka je doneta dugo pre rata odnosno velike invazije Rusije. Ne možemo ovom regionu da okreno leđa tek tako i to su svi shvatili u Berlinu – kazao je Saracin.

Prema njegovim rečima, cilj Nemačke je da se stvore uslovi za brže kretanje Srbije i ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana ka EU i da se pokaže da Berlin želi u tome da uradi više.

Komentarišući „Besmrtni puk“ u Beogradu iz perspektive njegovih reči za naš list da je Srbija zainteresovanija za Nemačku i EU nego za Rusiju, on kaže da kje njegov utisak da je mnogo lakše govoriti o navodnom ruskom bratstvu što ste na mapi dalji od Rusije.

– Jasno je da je za neke ljude u Srbiji lakše da tvrde da imaju bliskost sa Rusijom ako nisu u blizini ruskog zločinačkog uticaja – naveo je Saracin.

Na konstataciju da su tu bili ministar u vladi i na pitanje da li mu je prihvatljiv takav narativ u Srbiji, Saracin kaže fa Srbiaj mora da ima jasan stav o ratu i da očekuje i da politka i vlada taj stav iznesu ne samo rečima nego i delima, odnosno očekuje se da se Srbija uskladi sa sankcijama Rusji.

Upitan kako to da on ima utisak da je Srbiji bliža Nemačka ali i da ruski ambasador ima isti utisak ali u odnosu na Rusiju, on odgovara da se vidi da Srbija balansira između dva bloka.

– Naravo da u srpskoj politici i politici Aleksandra Vučića imamo ravnotežu između dva bloka. Nismo glupi, mi to vidimo. Slobodna trgovina na primer. Ali vremna su se promennila. I očekujemo od Srbije da nam da znak da je i ona to shvatila. Mislim da su Nemačka i EU aktivnija nego rusko carstvo Putina – naveo je Saracin.

On od predstavnika proevropske opozicije, kako je rekao, sutra očekuje da čuje utiske o aktuelnom stanju, kako teče formiranje vlade, parlamenta, koje zaključke izvlače iz primedbi posmatračkih misija na oizborima, koja im je strategija i taktika za budući period i koji oni put žele kada je u pitanju ova zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari