Sporazum o pravosuđu sa Prištinom 1Foto: Fonet/Newsroom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači su se danas u Briselu dogovorili o poslednjim koracima za sprovođenje Sporazuma o pravosuđu, postignutog unutar dijaloga koji je omogućila Evropska unija, saopštila je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Ona je navela da su Vučić i Tači potvrdili da će sporazum biti u potpunosti sproveden 17. oktobra.

Tog dana će sudije, tužioci i pravosudno osoblje biti integrisani u kosovsko pravosuđe. Integracija pravosudnog osoblja omogučiće da pravosuđe bude sprovedeno širom Kosova i, naročito, u regionu Mitrovice, saopštila je Federika Mogerini.

Ona je pozdravila obnovljenu posvećenost Vučića i Tačija tom procesu.

Federika Mogerini je rekla da je, kao i EU, u potpunosti posvećena perspektivi Srbije, Kosova i čitavog regiona Uniji i da je napredak Beograda i Prištine čvrsto povezan za napredak u dijalogu.

U Briselu su se danas sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači na radnom doručku, kako bi uz posredovanje Evropske unije nastavili razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Neformalni sastanak završen je posle sat i po.

Vučić je posle satanka rekao da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca. On je tokom sastanka, kako prenose agencije otvorio i pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić o ovom susretu izvestila je i na Tviteru.

„Ovog jutra visoka predstavnica Federika Mogerini organizuje sastanak s Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem da razgovara o nastavku dijaloga“, navela je na Tviteru portaparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić.

Kocijančić je ranije na pres konferenciji izjavila da će Vučić, Tači, kao i domaćica neformalnog susreta visoka predstavnica Federika Mogerini „razmeniti mišljenja“ i pripremiti „novu formu dijaloga“.

Uoči puta, Aleksandar Vučić dao je u Beogradu oštre izjave. Predsednik Srbije je upitao kako može da očekuje normalne i civilizacijske razgovore posle brutalnog hapšenja Bogdana Mitrovića, koji je s porodicom i grupom raseljenih Srba krenuo na Kosovo da obiđe svoje kuće i porušenu crkvu Svete Bogorodice u Mušutištu.

„Uhapse čoveka od 75 godina. Pojavi se 20 junaka pod punom ratnom opremom koji su strašno hrabri i Srbija treba da kaže ‘baš lepo ste uradili“, rekao je Vučić i podsetio na osloba|anje Ramuša Haradinaja, koji je „lično učestvovao u zločinu“, prenosi FoNet.

Novosti su objavile da će Vučić preneti zvaničnicima u Briselu da su razgovori Beograda i Prištine bespredmetni ako kosovske vlasti opstruišu sprovođenje dogovora i sprečavaju povratak Srba hapšenjima i podizanjem optužnica.

Tačijev politički savetnik Ardian Arifaj je rekao da će na sastanku Vučić i Tači razmotriti zamisli za pokretanje nove faze dijaloga i okončanje dijaloga završnim sporazumom. Arifaj je prištinskoj televiziji KTV rekao da Tači stremi stvaranju tima za dijalog u kojem bi bili zastupljeni i predstavnici skupštine i vlade Kosova.

Federika Mogerini je početkom ove sedmice na otvaranju konferencije s ambasadorima Unije rekla da je Balkan jedan od četiri prioriteta spoljne politike Evropske unije, dodajući da EU tamo može mnogo da izgubi i mnogo da dobije.

„Ove godine je došlo do veoma zabrinjavajućih zategnutosti u raznim zemljama, ali su naši partneri na Balkanu uvek uspevali da potvrde želju i sposobnost da napreduju na evropskom putu“, poručila je Mogerini. Ona je dodala da je ljute oni koji kažu da je „Balkan na putu u Evropu“, predočivši da je „Balkan u Evropi“, a ne neko „zadnje dvorište“.

Prethodno su se predsednici Srbije i Kosova sreli u Briselu 3. jula, na sastanku koji je takođe označen kao neformalni, kada su se dogovorili o pokretanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i pomirenju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari