Sporazum sa vlašću: Dveri i DJB potpisali, ali nisu sasvim zadovoljni 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Sporazum o izbornim uslovima koji je proistekao iz međustranačkog dijaloga bez stranih posrednika, potpisali su svi iz opozicije koji su radili na dokumentu, ali da nisu potpuno zadovoljni istakli su iz Dveri i Dosta je bilo.

Predstavnici vlasti i opozicije koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu bez stranih posrednika potpisali su danas Sporazum o izborim uslovima.

Od stranaka opozicije sporazum su potpisali pokret Dosta je bilo, Srpski pokret Dveri, Srpska stranka Zavetnici, koalicija NADA koju čine Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS), Srpska radikalna stranka kao i Zdrava Srbija.

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić izjavio je da je želja predstavnika vlasti da “izbori budu regularni i da sprečimo mogućnost da bilo ko baca ljagu na Srbiju posle ovih izbora”.

Dokumentom je predviđeno da redovni predsednički i beogradski kao i vanredni parlamentarni izbori budu održani 3. aprila pri čemu će izbori za predsednika Srbije biti raspisani 2. marta a parlamentarni i beogradski izbori 15. februara.

Među predstavnicima opozicije koji su potpisali sporazum najviše kritike na dogovorene mere, uprkos tome štu su prihvatili dokument, imali su pokret Dosta je bilo i Srpski pokret Dveri.

Saša Radulović ispred DJB rekao je da ovim dokumentom jeste načinjeno dosta napretka u pogledu kontrole izbornog procesa ali da u sferi medija nedostaje većih pomaka.

– Oko pitanja izborne krađe napravili smo velike korake što je jako značajno. Što se tiče medija postigli smo, po našem mišljenju jako malo – sada postoji izvesno otvaranje medija ali ono je sporadično, nije zasnovano na principu i pravilima nego na slobodnoj volji medija – naveo je Radulović.

Opozicija nije bila zadovoljna tima što je, kako je rekao Radulović, vlast odlučila da predsedničke izbore raspiše 2. marta, a izbore na ostalim nivoima 15. februara, što će značiti da opozicija mora da sakuplja potpise dva puta, ali oko ovoga nije bilo kompromisa.

On je naglasio da očekuje pomake u sferi medija tako što će sve televizije sa nacionalnom frekvencijom dostaviti svoj plan za poboljšanje zastupeljnosti opozicije i mogućnost da lideri samostalno nastupaju na ovim televizijama.

Boško Obradović, predsednik Dveri, naglasio je da ne deli entuzijazam niti oduševljenje koje su izneli ostali iz opozicije povodom Sporazuma, te da iako ima konkretnih poboljšanja, ona su daleko od slobodnih i poštenih izbora.

– Vlast je prihvatila polovinu naših zahteva i mi zbog toga potpisujemo Sporazum, zbog druge polovine nismo zadovoljni ali ćemo se za to boriti na druge načine, naveo je on.

On je istakao da je za njega, kao jedinog predstavnika “bojkot opozicije” na ovom koloseku dijaloga, važno da je ovime vlast priznala da prethodni izbori nisu bili regularni.

– Važno je da je vlast, prihvatanjem dijaloga i potpisivanjem sporazuma, priznala da uslovi za prošlogodišnje izbore nisu bili kako treba. Mi smo branili interese kompletne bojkot opozicije i svi će imati koristi od ovoga. S obzirom da opozicija nema 100.000 ljudi ispred Skupštine na demonstracijama protiv vlasti, mislim da je ovo najbolje što smo mogli – naveo je Obradović.

On je rekao da Dveri ostaju veoma nezadovoljne zbog onih uslova koji nisu prihvaćeni kao i da se nada da će se opozicija ujediniti na biračkim mestima da spreči svaki pokušaj izborne krađe.

Na pitanje novinara kako očekuje da spreči izbornu krađu, ako, kao što je i sam rekao nisu svi uslovi za to obezbeđeni, Obradović je podsetio na lokalne izbore u Lučanima posle kojih su Dveri ukazivale na neregularnosti.

– Pričate sa čovekom koji je otkrio Dijanu Hrkalović na izborima u Lučanima i nakon toga smo napisali belu knjigu o neregularnostima, ja odlično znam sa kakvom vlašću imamo posla. Ali vlast je počela da hapsi prema poglavljiima moje knjige – prvo Gorana Papića, potom Dijanu Hrkalović, a očekujem da će uhapsiti i Nebojšu Stefanovića – naveo je on.

Obradović je naglasio da će Dveri delegirati svoje predstavnike u sva tela koja su predviđena sporazumom.

Ostali potpisnici dokumenta uglavnom su bili zadovoljni rešenjima koja on obuhvata.

Neke od novih odredbi za poboljšanje izbornih uslova:

  • Smanjen broj potpisa birača potrebnih za kandidovanje izborne liste na 5.000 potpisa
  • Više finansijskih sredstava za učesnike izbora
  • Ukinuta obaveza polaganja novčanog jemstva za učesnike izbora
  • Pravo na besplatno korišćenje svih sala mesnih zajednica za predizborne aktivnosti opozicije
  • Zabrana funkcionerske kampanje deset dana pred izbore
  • Povećane naknade (sa 1500 na 2000 dinara) za članove biračkih odbora
  • Kontrola biračkog spiska korz formiranje posebne radne grupe
  • Procedura za poređenje sadržaja biračkih džakova sa zapisnicima
  • Mesta za opoziciju u: radnim telima za birački spisak, REM, RIK; biračkim odborima i opštinskim izbornim komisijama
  • Mesta u radnim telima i za opoziciju koja nije učestvovala u ovim pregovorima
  • Kontrolno telo za sprovođenje ovog sporazuma

 

Ceo tekst sporazuma možete pročitati ovde: Sporazum-o-unapredjenju-uslova-za-odrzavanje-izbora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari