Sprečena je katastrofa, masovno likvidiranje pobunjenika srpske nacionalosti: Sagovornici Danasa o tragediji na severu Kosova 1Foto: foto BETAPHOTO (Kosovo Police via AP)

Srbija je proglasila dan žalosti zbog ubistva trojice Srba sa severa Kosova koji su učestvovali u napadu na Kosovsku policiju i ubistvo jednog policajca.

Jasno je, za sad, da je reč o do “zuba oružanoj grupi” od tridesetorice kriminalaca i terorista, koji su nakon pokušaja blokiranja puta kod manastara u mestu Banjska, pucali na Kosovske policajce i jednog usmrtili.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, odmah je odbacio navode Aljbina Kurtija, premijera Kosova, da je reč o terorističkoj akciji režiranoj u Beogradu, rekavši da je sva odgovornot na lokalnim Srbima, sa severa Kosova, ne odgovarajući na pitanja o tome odakle im toliko naoružanje.

On je za celu tragediju optužio upravo Aljbina Kurtija.

Sprečena je katastrofa, masovno likvidiranje pobunjenika srpske nacionalosti: Sagovornici Danasa o tragediji na severu Kosova 2
Fahrudin Kladničanin, Foto: Medija centar Beograd

Vučić deluje zbunjeno, a Kurti je znao šta se dešava

Politikolog Fahrudin Kladničanin kaže za Danas da je situacija na severu Kosova jako složena, odnosno da su građani koji dole žive jako uplašeni.

– Imao sam prilike da razgovaram sa nekolicinom njih. Vlada jedna vrlo izražena atmosfera straha, što je potpuno logično, jer ovo što se dogodilo u Banjskoj nije viđeno poslednjih petanest godina – kaže sagovornik Danasa.

Režim u Beogradu bio je zatečen situacijom na severu Kosova, dodaje, a “deluje mi kao da je izostalo pravovremeno obaveštajno sagledavanje situacije i prosto je neverovatno da se nije moglo uočiti plan koji se sprema, ako se uzme u obzir broj ljudi, količina oružija i druga logistika koja je korišćenja”.

– Moram priznati da mi deluje u kontekstu kriznog menadžementa da predsednik Vučić nije bio u potpunosti informisan, čak mi deluje iznenađen i zbunjen. Nemoguće je shvatiti da se nešto ovako događa, a da o tome Beograd nema pojma – ili su se informacije krile, ili je na delu potpuno rasparčavanje bezbednosnog aparata – ističe Kladničanin.

Sa druge strane Aljbin Kurti je jako dobro znao šta se događa, zato je na ovaj način i reagovao, jer ovo što je Priština odradila u potpunosti je sa Kurtijevom agendom, zaključuje.

Ovo što se dogodilo ne odgovara Beogradu, smatra, ali Beograd mora pružiti pomoć srpskoj zajednici na Kosovu – stanje je više neizdrživo.

– Ili se mora menjati politika, pristup ili da se nađe potpuno nova strategija. Vi ste imali naoružanu amatersku formaciju, koja je možda i bila igračka u rukama i drugih stranih faktora kojima je u interesu da stvara novi vrlo ozbiljan konflikt na severu Kosova. Drugi strani faktor oličen u Kforu, i posredovanje Edi Rame, premijera Albanije, uspeo je da spreči katastrofalnu razmeru koja bi, da se dogodilo masovno likvidiranje pobunjenika srpske nacionalosti potpuno promenila politiku i društvenu realnost na Zapadnom Balkanu narednih decenija i onda bi upali u ćorsokak iz kojeg teško da bi se izvukli – zaključuje Fahrudin Kladničanin.

Sprečena je katastrofa, masovno likvidiranje pobunjenika srpske nacionalosti: Sagovornici Danasa o tragediji na severu Kosova 3
Foto FoNet Milica Vučković

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava kaže za Danas da terorističkim napadom na sever Kosova Srbija je ponovo ugrozila mir na Balkanu koji bi mogao imati i šire implikacije.

Svesna da je prešla crvenu liniju, koju Zapad ne može tolerisati, predsednik prebacuje odgovornost na Kurtija i Srbe na Kosovu

– Svesna da je prešla crvenu liniju, koju zapad ne može tolerisati, predsednik prebacuje odgovornost na Kurtija i Srbe na Kosovu, te da nije znao šta se dešava. Ukoliko Vučić nije znao šta se dešava, onda se postavlja i pitanje ko je ključna figura u Beogradu. Jedan od poginulih Bojan Mijailović, kako izveštava kosovski MUP, je bio telohranitelj Aleksandra Vulina – kaže Sonja Biserko.

Kako informacije pristižu, napominje, sve je jasnije da je na delu bio scenario za izazivanje sukoba kako bi onda i srpska vojska ušla da zaštiti srpski narod na severu i tako realizuje podelu Kosova.

– Vlada Srbije poriče sve indicije koje upućuju na njenu involviranost i preko medija vodi kampanju protiv Kosova i premijera Kurtija kao glavnog krivca za haos. Takođe, Vlada je 27. septembar proglasila danom žalosti kako bi na taj način odala poštu nastradalima na Kosovu. Po svim medijima se provlači i teza o mogućem državnom udaru što implicira da su se neke strukture osamostalile i uzele stvari u svoje ruke, a možda i u saradnji sa nekom stranom zemljom. Ta teza ima za cilj da amnestira vladu i predsednika, ali ponovo postavlja pitanje koje glavni faktor u Beogradu – kaže Sonja Biserko.

Prema njenim rečima, međunarodna zajednica je takođe odgovorna za ovu situaciju jer predugo toleriše ponašanje Beograda.

– Podilaženje Beogradu, Vučić tumači kao zapadnu slabost i to vešto koristi u promovisanju svoje agende. Neophodno je urgentno resetovanje zapadne politike prema Zapadnom Balkanu i jednak tretman svih aktera u regionu – zaključuje ona.

Degutantno je to da od „političke elite“ ne možemo čuti ništa suvislo i upotrebljivo za rešavanje nastalog problema

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, kaže za Danas da je reakcija srpskih državnika histerična i odnosi se isključivo na saniranje štete za Aleksandra Vučića.

Sprečena je katastrofa, masovno likvidiranje pobunjenika srpske nacionalosti: Sagovornici Danasa o tragediji na severu Kosova 4
foto: N1, Printskrin

– U javnosti se pokreće novi talas nacionalizma, nikad manje potreban, uz neizbežne parole da je Srbija uz Vučića. Ne znam da li glasači SNS mogu da progutaju priču da je Vučić najveća žrtva događaja i da njega treba tešiti i podupirati. Degutantno je to da od „političke elite“ ne možemo čuti ništa suvislo i upotrebljivo za rešavanje nastalog problema, nekakav plan i strategiju. Slušamo opet gubitnička prenemaganja, izigravanje žrtve i, naravno, neizostavnu podršku predsedniku. Još jednom se pokazuje da u ovoj garnituri na vlasti ne postoji niti jedan ozbiljan političar sa mozgom, vizijom i hrabrošću. To su sitne račundžije i politikanti od kojih ništa drugo i nismo mogli da očekujemo – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari