"Spremili smo interesantnu taktiku": Dobrica Veselinović uoči konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda 1Foto: FoNet/Milica Vučković; Stefana Savić

“Odbornička grupa koalicije Moramo imaće 13 odbornika i samim tim biće najveća opoziciona snaga u novom sazivu parlamenta. Sasvim sam siguran da ćemo predvoditi opozicioni rad u gradskoj skupštini i nadamo se da će ostale kolege i koleginice iz opozicije to pratiti” , kaže za Danas Dobrica Veselinović i dodaje da će on biti šef te odborničke grupe Moramo, a njegov zamenik će biti Irena Fiket.

Na pitanje da li će podržati zahtev SSP da tokom konstitutivne sednice glasanje bude javno, Veselinović odgovara da javno glasanje nije predviđeno poslovnikom. “Spremili smo interesantnu taktiku, ali ne bih sada otkrivao detalje”, kaže Veselinović.

On napominje da je na Srpskoj naprednoj stranci da predloži gradonačelnika i za to obezbedi većinu.

“Sama činjenica da nominacije kriju, govori da su u problemu da to i ostvare” , ističe sagovornik Danasa.

Komentarišući predlog SSP opoziciji da napuste sednicu skupštine grada, ukoliko ne bide ispujen zahtev da glasanje bude javno, Branislav Kuzmanović, predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Beograda kaže za Danas da je procedura glasanja propisana Poslovnikom Skupštine grada i da DS ne vidi razloga da se tu nešto menja.

“Svako ima pravo da javno pokaže svoj listić, ali nije u demokratskom duhu to zahtevati”, objašnjava Kuzmanović i dodaje da će njegova stranka imati odborničku grupu.

Napominje da će šef odborničke grupe biti Filip Tatalović, diplomirani pravnik.

“Očekujemo da naša odbornička grupa bude izuzetno aktivna u radu za odbranu interesa građana Beograda. Na tom zadatku sarađivaćemo najviše sa koalicionim partnerima sa kojima smo nastupali na izborima i koalicijom “Moramo”, zaključuje Kuzmanović.

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada Beograda je izbor verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika i izbor predsednika i zamenika predsednika gradskog parlamenta. Sednicom će, do izbora predsednika Skupštine, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom Skupštine grada Beograda, predsedavati najstariji odbornik, a to je Vladeta Janković.

Na izborima 3. aprila lista oko Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića osvojila je najviše glasova i 48 odbornika u Skupštini Beograda koja broji ukupno 110 mesta.

Lista „Ujedinjeni za pobedu Beograda – Vladeta Janković“ ima 26 odbornika, zeleno-leva koalicija „Moramo“ 13, koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) osam, koalicija NADA sedam, a po četiri odbornika imaju Zavetnici i Dveri.

Predsednik SPS Ivica Dačić gostujući na RTV Vojvodine najavio je da će SPS i SNS formirati zajedničku vlast u Beogradu i da će predsednik parlamenta biti iz koalicije SPS-Jedinstvena Srbija, odnosno Nikola Nikodijević, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari