Srbi 14. dan na barikadama, skoro pola meseca, neizvesnost sve veća 1foto: EPA-EFE/STR

Barikade su i dalje na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova i Metohije. U blizini Banjske pripadnici specijalne jedinice policije postavili su punkt za kontrolu vozila i putnika, javlja RTS.

Srbi su juče na mirnom protestu u Rudaru zahtevali povlačenje specijalnih snaga kosovske policije i oslobađanje uhapšenih Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slađana Trajkovića, podseća RTS.

Stručnjaci za bezbednost na Kosovu ocenjuju da Kosovska policija ima kapacitet da ukloni barikade, ali, kako smatraju, da s obzirom na osetljivost i opasnost, ne treba delovati bez pune koordinacije sa KFOR-om, piše Kossev.

Bivši komandant KBS i stručnjak za bezbednosna pitanja Kadri Kastrati, izjavio je za RTK, da iako Kosovska policija ima kapacitet da ukloni barikade, on je ipak rekao da to nije jednostavna operacija, pa je stoga preporučio institucije zemlje da postupaju pažljivo.

„Ako bi kosovska policija ušla u takvu operaciju, to bi bilo veoma opasno i moglo bi da ima posledice i po ljude. Mislim da bi KFOR morao da se uključi, prvo da napravi bezbednosni perimetar od stotinak metara da ukloni te ljude odatle, pa da deluje i ukloni barikade“, rekao je Kastrati.

Stručnjak za bezbednost, Drizan Salja, rekao je „da ne treba preduzimati nikakve radnje bez koordinacije sa Kforom“, jer je, prema njegovim rečima, cela situacija na severu zemlje nastala zbog nedostatka koordinacije između kosovskih i međunarodnih institucija.

Pandurovski: KFOR može da održi situaciju pod kontrolom čak i u slučaju eskalacije situacije

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pandurovski, rekao je da, prema procenama NATO-a, trupe KFOR-a mogu da održe situaciju na Severu Kosova pod kontrolom, čak i u slučaju eskalacije tamošnje situacije.

Pendarovski je u intervjuu za makedonsku televeziju Kanal 5, rekao da situacija na severu nije za potcenjivanje, „ali da veruje u sposobnosti Alijanse da upravlja situacijom“.

„Situacija nije za potcenjivanje, ali NATO tu ima veliku moć. Ako NATO sa svojim vojnim snagama može da stane iza Ukrajine, zemlje od 45 miliona ljudi, koju je napala zemlja od 145 miliona ljudi, bez potcenjivanja situacije, mislim da neće biti problema ako dođe do eskalacije situacija na severu Kosova“, rekao je Pendarovski, a prenosi Koha.

Ujedno je dodao da se zbog novonastale situacije u ovom delu Kosova, „održavaju razgovori svakih deset dana sa komandantom KFOR-a“, jer u vojnoj misiji NATO-a učestvuje i 65 makedonskih vojnika.

Poslanik Samoopredljenja pomenuo terorističke organizacije Srba i Vučićevog brata i sina

Nakon što je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić, u Prištini okarakterisan kao neko ko održava barikade na Severu u saradnji sa „kriminalnim i oružanim bandama“, danas su stigle nove optužbe vladajuće stranke u Prištini. Jedan od poslanika Samoopredeljenja, Armend Muja, izneo je tvrdnje o „kriminalnim grupama na Severu Kosova“.

Kaže da je „ono što se zna“ da postoje „kriminalne grupe koje deluju i izazivaju i građane i državu Kosovo“.

Podelio ih je u tri grupe: 1. Civilna zaštita, 2. Severna Brigada i 3. Ekstremno desničarske organizacije koje su, kako tvrdi, povezana sa Rusijom, Srpskom pravoslavnom crkvom i Akademijom nauka Srbije.

Kao osnivače „Civilne zaštite“, ovaj poslanik je označio najviše čelnike Srpske liste – Gorana Rakića, Igora Simića i Slavka Simića. Među navodnim osnivačima su prema ovom poslaniku, navodno i Miloš Perović, Stevan Pavićević, kao i Nenad Đurić.

Grupu „Severna Brigada“, prema ovom poslaniku, navodno su oformili brat srpskog predsednika – Andrej Vučić, Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Radule Stević.

U kategoriji „Ekstremno desničarske organizacije“ koja je, kako tvrdi, povezane sa Rusijom, Srpskom pravoslavnom crkvom i Akademijom nauka Srbije, našla su se tri imena – Danilo Vučić, sin srpskog predsednika i Damnjan Knežević i Aleksandar Filipović iz Narodne Patrole, prenosi Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari