Srbi na severu KiM 11 dana na barikadama 1foto FoNet/AP

Sever KiM je i dalje blokiran, a Srbi su već 11 dana na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić za koje kažu da će biti uklonjene kada budu oslobađeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa KiM. Kako reporter RTS javlja, i dalje je mirno ali vlada opreznost da ne bi došlo do provokacija sa albanske strane. Na tri srpska lokala u naselju Bošnjačka mahala juče su polomljena stakla.

Svi ljudi koji su na barikadama već 11 dana nadaju se nekom rešenju koje će doprineti smanjivanju tenzija na Kosovu i Metohiji, javlja reporter RTS-a iz Rudara.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor „bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista kojima je jedini cilj etnički čisto Kosovo i Metohija“.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima zabrinute zbog Dejana Pantića saopštile su da su ozbiljno zabrinute zbog situacije u kojoj se nalazi bivši službenik kosovske policije Dejan Pantić.

„Naime, iz izjava advokata gospodina Pantića saznajemo da se on i dalje nalazi u bazi kosovske policije blizu prelaza na Jarinju i da ni njegovim advokatima ni članovima porodice nije dozvoljeno da ga posete ili da sa njim stupe u kontakt telefonom“, navodi se u saopštenju.

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je u intervjuu za Tanjug da Kfor pažljivo prati situaciju na severu KiM i da je spreman za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Povodom jučerašnjeg demoliranja tri srpska lokala u naselju Bošnjačka mahala, sinoć se oglasila kosovska policija. Navode da je lom izloga izazvala eksplozija šok bombe, kao i da se sumnja da su napravu bacili pripadnici „organizovanih kriminalnih struktura“.

Dodaju da se preduzimaju „intenzivne radnje“ u vezi sa ovim slučajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari