A Serb police officerfoto EPA/KUSHTRIM TERNAVA

Srbi na severu KiM nastavljaju da se okupljaju ispred zgrada opština. Prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima, prenosi RTS.

Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije i dalje ne može u pokrajinu.

Dragiši Milenkoviću iz okoline Gračanice, još jednom Srbinu uhapšenom na Kosovu i Metohiji, određeno je zadržavanje do 48 sati. U podne je najavljeno ponovno okupljanje Srba u Gračanici i Ranilugu.

Ispred policijske stanice u Gračanici u podne je počeo protest građana, zbog hapšenja njihovog sugrađanina, piše KoSSev.

Kako prenosi Kim sa lica mesta, okupljeno je nekoliko stotina ljudi.

Nose transparente na kojima piše – „Pravda za srpski narod“, „Oslobodite naše nedužne ljude“, „Stop kriminalizaciji Srba“ i ostale.

Među okupljenima je i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, predsednik PO Opštine Priština Novak Živić, PO Opštine Lipljan Milan Joksimović, direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić, kao i direktori osnovnih i srednjih škola, zaposleni u lokalnoj samoupravi.

Na terenu je, prenosi isti medij, vidljivo i pojačano prisustvo pripadnika kosovske policije, kao i dva vozila Hitne pomoći.

Zbog protesta će magistralni put Priština-Gnjilane koji prolazi kroz ovo mesto biti zatvoren za saobraćaj, sve do kraja protesta.

To je potvrdila i Kosovska policija. Oni od 11.30 jutros vozila preusmeravaju na druge rute i potvrđuju da će tako biti do samog kraja protesta.

Danas bi u Briselu trebalo da se sastanu predsednmik Srbije i premijer Kosova, Alekdandar Vučić i Aljbin Kurti, sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

A o deeskalaciji situacije na severu Kosova razgovaralis u savetnik za spoljnu politiku u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

O tome je Šole pisao na s om Tvier nalogu.

Šole je na Tviteru napisao da je sa Lajčakom razgovarao o zajedničkoj posvećenosti deeskalaciji situacije na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari