Srbi sa Kosova posle zadržavanja na prelazima glasali u centralnoj Srbiji 1Foto: Print screen Kosovo online

Građani Srbije sa Kosova i Metohije koji imaju pravo glasa, a u sklаdu sa odlukama Republičke izborne komsije, juče su glasali izvan teritorije južne srpske pokrajine, u četiri opštine na jugu centrane Srbije: Kuršumliji, Vranju, Raški i Tutinu.

Oni su glasali samo za narodne poslanike u novom sazivu srpskog parlamenta jer država Srbija od 2012. ne raspisuje lokalne izbore na ovom delu, po Ustavu Srbije, svoje teritorije koja je od juna 1999. zvanično pod protektrtom UN.

Prema izveštajima srpskih medija sa KiM,ranog jutra na prelazak sa KIM u centralni deo Srbje čekalo se više sati u kilometarskim kolonama, a takvo stanje je vladalo i tokom ranog popodneva.

U Izveštajima koji se pozivaju MUP Kosova, na Jarinju se za ulazak na KiM čekalo sat i 20 minuta, a za izlazak tri sata u koloni i do pet kilometra, dok su zadržavanja na Merdaru bil do 40 minuta. Podaci kosovskih službi i

Srba se severa KIM nisu se slagali kad je reč o prelazu Brnjak – prema MUP Kosova čekalo se manje od pola sata, dok su sa terena stizale vesti o višesatnim čekanjima.

Duža zadržavanja u oba praca bila su i prelazu Bela Zemlja u oba pravca.

Danasovi izvori na sevru KiM nezvanično tvrde da je u ovom delu Pokrajine do 12 sati na izmeštenim biračkim mestima glasalo manje od 10 posto biračkog tela od oko 50 hiljada glasača i da je atmosfera “depresivna”.

Glasači sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga – opštine: Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica, Vučitrn i Srbica glasali su u Raškoj, dok se iz Zubinog Potoka išlo na birališta u Tutin.

U Tutinu su glasili i birači iz Metohije, iz Pećkog okruga – Istok, Peć, Klina, Dečani i Đakoviće, kao i iz Prizrenskog okruga – Prizren, Suva Reka, Orahovac, Gora i Opolje.

Građani sa teritorije Kosovsko-pomoravskog okruga – opštine Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Gnjilane i Vitina glasali su juče u Vranju. Iz centranog KiM – Podujevo, Obilić, Priština, Lipljan, Kosovo Polje, Štrpce i Uroševac gde ukupno ima oko 28.489 birača išlo se na biračka mesta u Kuršumliji.

Srbi sa Kosova posle zadržavanja na prelazima glasali u centralnoj Srbiji 2
Printskrin Kosovo online

Portal kosovoonlajn javio je juče da je Petar Petković, član Predsedništva SNS i direktor Kancelarije za KiM odlazeće Vlade Srbije, glasao na biračkom mestu u Školi za dizajn u Beogradu Krupanjskoj ulici broj 3. Isti izvor prenosi i izjavu Saše Miloševića, predsednika Privremenog organa opštine Gnjilane, da su “ građani već u tri, četiri ujutru krenuli ka svojim glasačkim mestima i da od ovih izbora očekuje da srpski narod na Kosovu pokaže da je uvek uz svoju državu Srbiju”.

-Žalosno je što moramo da idemo da glasamo do Vranja, ali ljudi žele da ostvare svoje glasačko pravo – rekao je Milošević.

Danasovi izvori na terenu nezvanično pričaju da su mnogi Srbi na KiM uvređeni odlukom o glasanju u centralnoj Srbiji, mada se nadaju da će na izmeštenim biralištma biti veća kontrola,a samim tim i manja mogućnost “krađe” kosovskih glasova nego što je to bio slučaj kad su se biračke kutije iz Pokrajine prenosile na brojanje sa druge strane adminstrativne granice.

Prema zvaničnoj verziji, građani Srbije na KiM glasali su van teritorije Pokrajine zbog poličkih ucena Prištine koja sprovođenje srpskih izbora uslovljava priznanjen samoproglašene kosovske nezavisnosti, iako je reč o protektoratu UN na delu držane teritorije Srbije u okviru mandata Rezolucije 1244 SB UN. Politički problem sa srpskim izborima na KiM pao je u senku najave da će se Francusko-nemački predlog i dogovor iz Ohrida ući u Poglavlje 35 kao novi uslov Srbiji u pristupnim pregovorima sa EU.

Sva dešavanja u izbornom danu i noći pratite na portalu Danas.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari