Srbi sa Kosova protestovali zbog zabrane glasanja na referendumu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

U više srpskih sredina na Kosovu danas su održani protesti zbog odluke prištinskih vlasti da ne dozvole glasanje na referendumu za promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Kako je prenela Radio televizija Srbije (RTS), u severnom delu Kosovske Mitrovice okupilo se nekoliko stotina građana među kojima su bili i predstavnici Srpske liste.

Učesnici protesta su izveli performans tokom kog su u improvizovanu biračku kutiju ubacivali glasačke listiće na kojima je pisalo „DA za slobodu“ i „NE za život u ropstvu“.

Obraćajući se okupljenima, predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će odluka o zabrani glasanja na referendumu proizvesti „nedagledive posledice“ koje će, kako je rekao, na severu Kosova dovesti do „uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim oblastima u kojima Priština krši i negira ljudska prava Srbima“.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji čvrsto stoji uz svoju državu Srbiju i želi da glasa na referendumu o promenama Ustava vezanim za pravosuđe. Zahtevamo od EU, Kvinte i ostalih međunarodnih činilaca da omoguće Srbima na Kosovu i Metohiji pravo glasa, na isti način kako je to bilo moguće u svim ranijim izbornim procesima i uz poštovanje svih sporazuma“, naveo je Rakić.

Dodao je da će parlamentarni i izbori za predsednika Srbije, najavljeni za 3. april, biti održani u srpskim sredinama na Kosovu.

Protesti su održani i u Goraždevcu i Štrpcu dok su iz Gračanice krenula 23 autobusa ka Kuršumliji gde Srbi sa Kosova i Metohije mogu da glasaju na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari