Srbija i Japan obeležili 140 godina diplomatskih odnosa 1Foto: Shutterstock/Aritra Deb

Srbija i Japan obeležili su danas u Beogradu 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, izložbom arhivske građe i izdavanjem prigodnih poštanskih markica.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da su diplomatski odnosi dve zemlje počeli prepiskom japanskog cara i Milana Obrenovića 1882. godine, kao i da su ih proteklih 140 godina obeležila „kultna istorijska dešavanja, ratovi i ekonomske krize, a Srbija i Japan su u tim periodima održali saradnju na koju su ponosni i danas“.

On je podsetio da je japanski Crveni krst slao materijalnu pomoć Kraljevini Srbiji tokom Prvog svetskog rata i podsetio na istorijske posete visokih zvaničnika Japana i Srbije.

„Japan i Srbija beleže značajnu saradnju u privrednoj oblasti, a japanske kompanije su prepoznale našu zemlju i odlučile se da baš u Srbiju ulože i razvijaju u investicije“, rekao je Selaković na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova i naglasio da su japanske kompanije uvek dobrodošle.

On je rekao da su japanske donacije Srbiji do sada premašile 508 miliona evra.

Vrpšilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da je to javno preduzeće izdalo markice u slobodnu prodaju povodom ovog jubileja i da je to samo mali deo jedan mali doprinosa  obeležavanju 140 godina prijateljstva između Srbije i Japana „koje je bilo, koje postoji i koje će sigurno postojati još dugo“.

„Izrazio bih toplu zahvalnost Srbiji na izgradnji odnosa tokom svih ovih godina. Naše prijateljstvo se zasniva u dobrom pravcu i dobrom privredno-poslovnom odnosu“, rekao je ambasador Japana Takahiko Kacumata.

Kacumata je istakao da mu je posebno drago što je dokumentacija Arhiva Jugoslavije u vezi sa bilateralnom saradnjom i diplomatskim odnosima Japana i Srbije tokom svih ovih godina sačuvana i izložena danas.

On je naglasio da Japan neće zaboraviti podršku Srbije pre 11 godina kada se u Japanu desio cunami usled kojeg je stradao veliki broj ljudi i trenutke kada su dva naroda pružila podršku jedni drugima u teškim trenucima.

„Ova izložba će učiniti naša dva naroda još bližima“, rekao je Kacumata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari