Srbija na Zapadu: Srbija se mora brže prilagođavati usvajajući regulative i pravila koja važe u EU 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Mreža organizacija „Srbija na Zapadu“ danas je povodom Dana Evrope pozvala vlasti u Srbiji da sa najvećom ozbiljnošću i posvećenošću pristupe nastavku evropskog puta Srbije i usaglase svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom.

Srbija se mora brže menjati i prilagođavati usvajajući politike, demokratske principe, regulative kao i pravila koja važe u EU, navela je Mreža koju čine Centar modernih veština, Savet za strateške politike, Regionalna Akademija za razvoj demokratije, Centar za spoljnu politiku i Fondacija Centar za demokratiju.

Javni govor mora biti promenjen uvažavajući strateško opredeljenje pristupanja Srbije EU, ukazala je Mreža i istakla da je potrebna solidarnost sa Ukrajinom, proevropska Vlada i Skupština koji će se hrabro uhvatiti u koštac sa svim izazovima koji svakog dana postaju sve veći.

Prema stavu Mreže, Srbija pripada Evropi i jedino svoj ekonomski napredak, vladavinu prava, smanjenje siromaštva, demokratiju, bezbednost i mir može naći u klubu najrazvijenijih demokratskih zemalja.

Mreža smatra da je Srbiji potrebna solidarnost koja se nalazi u samim temeljima velikog evropskog mirovnog i razvojnog projekta, jer je ona preduslov da taj projekat opstane.

Navodeći da rat u Ukrajini nosi opasnost da se prenese i na druge zemlje u Evropi, uključujući i Zapadni Balkan, Mreža je ukazala da je neophodno da EU pošalje jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana kojom će potvrditi da za sve na Balkanu postoji perspektiva članstva u EU i podrška za dalje sprovođenje reformi.

Za očuvanje mira u celoj Evropi neophodno je da Rusija prekine agresiju na Ukrajinu, zaustavi razaranja koja tamo čini, uspostavi primirje i nastavi sa započetim mirovnim pregovorima sa Ukrajinom, navela je Mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari