Zadovoljan sam posetom nemačke kancelarke Angele Merkel, jer je ona prvi visoki evropski zvaničnik koji je rekao da će Srbija sigurno dobiti status kandidata za EU.

Njena poseta je još jedan dokaz da je potez Jedinstvene Srbije, da 2008. podrži formiranje proevropske vlade, bio u interesu građana – kaže za Danas Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine.

Zar vam se ipak ne čini da će, nakon ove posete, dobijanje datuma za početak pregovora biti dosta neizvesno?

– To nije tačno. Srbija će, naravno, dobiti datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. To mi je, uostalom, potvrdio i nemački ambasador Volfram Mas kada sam pre dvadesetak dana bio na ručku kod njega. Rekao mi je da će Nemačka biti objektivna kada dođe vreme odlučivanja.

Zar podrška Nemačke našem priključenju EU ne donosi i nove uslove?

– Ne. Mi smo ispoštovali sve uslove neophodne za kandidaturu Srbije za članstvo u EU. To je potvrdio i sam predsednik Srbije Boris Tadić.

Novi uslov je ukidanje „paralelnih struktura“ na severu Kosova. Zar to nije suprotno Ustavu Srbije?

– Jeste, ali zbog toga postoji dijalog u Briselu i buduće vreme. Za to je potrebna saradnja ne samo srpskih, već i albanskih struktura. Mir na Balkanu jednako je važan za sve.

Kako se u celu ovu priču uklapa naš Ustav, po kome je KiM sastavni deo Srbije?

– Mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i to se od nas uostalom i ne traži. Osim toga, moram da vas podsetim da u svetu sve više jača svest da se na Kosovu dogodilo etničko čišćenje i da su Srbi bili žrtve. To će svakako pokazati i istraga o trgovini ljudskim organima.

Jedan od zahteva Merkelove je i delovanje Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova?

– Da podsetim, Srbija je priznala dolazak Euleksa i njegovu statusnu neutralnost i tu nije ništa sporno.

Zašto im onda nije dozvoljeno delovanje na severu?

– Oni već imaju moć odlučivanja.

Kojom porukom nemačke kancelarke ste posebno zadovoljni?

– Jedinstvena Srbija je pre svega zadovoljna činjenicom da će se nakon posete Angele Merkel povećati broj nemačkih investitora u našoj zemlji. I sada u Srbiji ima najviše investitora iz Nemačke, države s kojom naša zemlja ima najbolju privrednu saradnju.

Ostale reakcije na posetu Angele Merkel Beogradu

Koštunica: Reći „ne“ ultimatumu

Beograd – Lider DSS Vojislav Koštunica saopštio je da je potpuno jasno da je odustajanje Srbije od Kosova ključni uslov za njen ulazak u EU. „Sada nijedan političar više ne može da okreće glavu i pravi se da ne razume da je Srbiji postavljen zahtev da svojom teritorijom treba da plaća ulazak u EU“, naveo je Koštunica. Kako je istakao, onaj ko i dalje smatra da treba „i po ovu cenu nastaviti put u EU, to treba otvoreno i pošteno da saopšti građanima“. „Bilo bi krajnje neodgovorno da se nastavi s jalovom pričom i Kosovo i EU, jer uslove koje je Nemačka postavila niko neće moći da promeni“, ocenjuje Koštunica i ističe da je vreme da se Srbija „okrene sama sebi i svom razvoju“. R. D.

„Biće neophodan mirovni sporazum“

Berlin – Kosovo može da postane „istinski nezavisno“ samo uz pomoć Srbije, a Beograd i Priština neće moći da izbegnu da pre ulaska u EU potpišu mirovni sporazum, ocenjuje list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u komentaru na naslovnoj strani. FAZ ukazuje da je „carinski konflikt“ samo „sporedno poprište većeg sukoba“ i da će „biti brzo rešen, jer i Beograd i Priština moraju da uklone trgovinsku blokadu, imajući u vidu sopstvenu privredu. Ali, potom će izvirati nova naoko ‘tehnička’ pitanja“, navodi list. „Sve dok sever samo na karti pripada Kosovu, stabilnost na Kosovu neće biti moguća bez Kfora“, ocenjuje FAZ. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari