Srbija ne sanja već spava a buđenje će biti bolno: Dragan Đilas na tribini u Kragujevcu 1Foto: SSP

Neophodno je da Aleksandar Vučić i SNS odmah donesu odluku kojom će potvrditi da je Srbija deo Evrope. Nastavak ovakve politike predstavlja kockanje budućnošću i države i naroda i ono mora odmah da prestane, naglasio je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde na večerašnjoj tribini „Srbija u Evropi”, održanoj u Hotelu „Kragujevac”.

Po njegovim rečima pitanje Srbije u Evropi danas je „pitanje opstanka i države”.

– Kada iz glavnog grada krenete levo prema Šidu na 100 kilometara je Evropska unija, ako krenete desno prema Vršcu isto a 200 kilometara od Novog Sada je isto EU. Pa, kako neko uopšte i može da postavi pitanje „gde mi trebamo da budemo” – pa, naravno u Evropskoj uniji, nemamo drugu opciju, istako je Đilas.

On je i dodao da „Evropska unija u poslednjih 30 godina nije uvek bila fer prema nama”, kao i „da bi Srbija danas bila među 15 najbogatijih zemalja Evrope da je Milošević krenuo tim smerom ali nije”.

– Ako sada ponovo napravimo tu grešku da se ponovo udaljavamo od Evropske unije, kontinenta na kome živimo pretvorićemo se u izolovano ostrvo a posledice će biti ravne „ekonomskom bombardovanju”, jer nas ovog puta niko neće fizički bombardovati. Srbija nema šansu da prosperira da bude zemlja u kojoj se bolje živi i u kojoj rastu plate a kamoli bolje zdravstvo i obrazovanje, baš ništa od svega toga, ako ne idemo u tom smeru, zaključio je on, dodavši da „mi ne trebamo da idemo u EU što oni nas žele, većšto to nama znači”.

Srbija ne sanja već spava a buđenje će biti bolno: Dragan Đilas na tribini u Kragujevcu 2
Foto: SSP

Đilas je napravio i duhovitu opasku na to da, kada je Šumadija u pitanju, seljaci iz Gruže danas piju mleko iz Poljske.

– Vučića pozdravljaju većim i dugtrajnijim aplauzom, takođe je bio duhovit Dragan Đilas, prilikom ulaska u punu Veliku salu Hotela „Kragujevac” u kojoj je pod banerima „Može Srbija” i „Srbija u Ervopi” održana tribina SSP-a.

Po Đilasovom mišljenju ne može specijalac da ima četiri puta veću platu od učitelja a dva i po puta od lekara. To je nenormalno i zbog toga mi u Stranci slobode i pravde verujemo u taj koncept razvoja Srbije koji stremi ulasku u Evropsku uniju, smatra on.

Takođe, po njemu, danas se u Srbiji realizuju investicije koje su ugovorene još pre korone.

– Novih velikih investitora nema, veliki poslovi koji su bili pred potpisivanjem se otkazuju zbog neusklađivanja spoljne politike sa Evropskom unijom. Čak 80 posto izvoza iz Šumadije i Pomoravlja ide na tržište Evropske unije. Slično je i u ostatku Srbije. Zato nije čudno da su domaći privrednici, na kojima mora da počiva privredni razvoj Srbije zabrinuti, znajući kakve su posledice neformalnih sankcija EU koje se primenjuju protiv Srbije, podsetio je Đilas.

Naša pozicija, zbog neuvođenja, makar delimičnih sankcija Rusiji kao jedine zemlje na našem kontinetu vodi nas u ekonomsku izolaciju, smanjenje stranih investicija i nemogućnost da uzmemo kredite.

– To dovodi do pada penzija i plata koje se primaju iz budžeta i nastavak egzodusa iz Srbije jer nas je svake godine 100.000 manje. Ako ovako nastavimo za 30 godina će nas biti tri a za pedeset samo milion i nećemo kontrolisati ni teritoriju koju danas kontrolišemo. To nije budućnost, istakao je on.

Srbija ne sanja već spava a buđenje će biti bolno: Dragan Đilas na tribini u Kragujevcu 3
Nikada više ne semo da dozvolimo izloaciju Srbije – Dalibor Jekić Foto: Z. S. M.

Po njemu SSP se bori da SNS ode sa vlasti jer su posledice njihovog vladanja katastrofalne ali da na nju ne dođu ni ekstremističke organizacije čija je politika i dovela do ratova ovim prostorima.

– Zbog toga apsolutno osuđujem plakate koji se pojavljuju po Srbiji protiv Boška Obradovića, Miloša Jovanovića i posebno Milice Đurđević Stamenkovski, žene koja je trudna jer je takvo targetiranje političkih protivnika nedopustivo. Marinika i ja smo i samo bili žrtve takvog etiketiranja, a dokle god se oni zalažu za svoje stavove mirnim putem, ma koliko se sa njima ne slažem, oni imaju pravo na to i to je demokratija. Niko ne sme da ih naziva izdajnicima, ovako ili onako. Iz našeg javnog govora bi morali da nestanu izrazi kriminalc, ološ, hulja, naglasio je Đilas.

Srbija je danas zemlja u kojoj agresija dominira.

– Deca to vide u svom okruženju kao odel koji preovladava, primenjuju to na svoj uzrast, godine i pubertet pa se onda čudimo „kako imamo to što imamo”. To nas nigde dobro neće odvesti, smatra Đilas.

Srbija ne sanja već spava a buđenje će biti bolno: Dragan Đilas na tribini u Kragujevcu 4
Foto: Z. S. M.

Po njemu SNS je bio vrlo iskren u svojoj predizbornoj kampanji direktnom porukom Vučića koji izlazi iz praznog frižidera.

– Oni su nam otvoreno rekli imaćete prazan frižider i imaćete Vučića. To su i ostvarili, „priznao je on”. Vlast nam poručuje da Srbija sanja i ostvaruje snove, a realnost je potpuno drugačija, inflacija raste, sada je 16 posto. Prehrambeni proizvodi su poskupeli 26 posto za godinu dana. Plate ne mogu da isprate toliki rast cena. Frižideri su sve prazniji, jer ni građani koji za srpske uslove pristojno zarađuju, ne mogu da ih napune. Da li Srbija i šta sanja ne znam, ali da spava i da će buđenje biti bolno, to znam, zaključio je Đilas.

Srbija ne sanja već spava a buđenje će biti bolno: Dragan Đilas na tribini u Kragujevcu 5
Iz našeg javnog govora moraju da nestanu izrazi kao izdajnik, ološ i hulja – Dragan Đilas Foto: Z. S. M.

I za Dalibora Jekića, narodni poslanika SSP-a iz Kragujevca nema nikakve dileme da „Srbija mora da uskladi politiku sa politikom EU”.

– Da li možemo da zamislimo da Kragujevac čije firme izvoze 85 posto svojih proizvoda u Evropsku uniju može da dozvoli izolaciju i prestanak njihovog rada? Znamo kako smo prošli prilikom prethodnih sankcija i ne smemo da dozvolimo da se to ikada više ponovi, završio je Jekić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari