"Srbija ne upravlja otpadom, otpad upravlja Srbijom": Poruka Janka Veselinovića Ireni Vujović 1Printskrin RTS

Narodni poslanik iz grupe „Ujedinjeni“ Janko Veselinović zatražio je danas ostavku ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović jer kako je naveo, „nema ni autoritet ni stručno znanje da se time bavi“.

„Srbija ne upravlja otpadom, otpad upravlja Srbijom“ rekao je Veselinović i rekao da je jedna od najzaslužnijih za to Irena Vujović koja nije prisutna dok se razmatraju amandmani na Zakon o upravljanju otpadom.

Veselinović je rekao da za Srpsku naprednu stranku glasa između 50 i 60 građana, što znači da oni stvaraju oko 60 odsto otpada u Srbiji.

„Pošto nemate drugi način zamolite Aleksandra Vučića da pozove svoje glasače da ne bacaju frižidere u reku, da ne zagađuju šume i bacaju plastične flaše“, rekao je Veselinović.

Odgovorio mu je šef skupštinskih naprednjaka Milenko Jovanov koji je ocenio „da niko nikad nije tako izvređao građane kao poslanik Veselinović“.

„Dobro je za građane da vide kako ih neki doživljavaju i kako ih vide“, rekao je Jovanov.

Ministarka energetike Dubravka Đedović rekla je da je Veselinović u pravu da SNS ima 60 odsto glasova i da svi treba da budu odgovorniji.

Osvrnula se na ranije primedbe o zagađenju u Boru i istakla da je bitno reći šta je sve dobro uradio Zi Đin koji je, kako je rekla, investirao dve milijarde dolara od preuzimanje basena.

„Zi Đin je od 2019. uložio 203 miliona dolara u zaštitu životne sredine“, rekla je Đedović i u narednih nekoliko minuta stavku po stavku promovisala uspehe kineske kompanije, pa najavila i nove projekte.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić rekla je da ne želi da ministarka Vujović da ostavku već da krivično odgovara, kao i ostale ministarke koje rade u korist stranih kompanija.

„Imali smo Zoranu Mihajlović, sad imamo Dubravku Negre da nastavi gde je ona stala, radi se na isti način, po istom principu organizovanog kriminala. Ovo je primer, donose se zakoni u korist ili multinacionalnih kompanija, ili krupnog kapitala, ministarke su tu da brane interes Rio Tinta, Euro litijuma i ostalih“, rekla je Parlić.

Ona je zapitala gde je danas ministarka Vujović čijim je, kako je rekla, „neznanjem šokirana.“

Poslanici razmatraju amandmane na set zakona, a glasanje se očekuje do kraja dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari