Srbija nema snage da ratuje sa NATO: Sagovornici Danasa o Vučićevom fudbalskom "performansu" 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Poseta Aleksandra Vučića vojnoj policiji i objavljivanje fotografije kako u prisustvu unoformisanih pripadnika vojske prati utakmicu između Srbije i Brazila pogrešna je i loša poruka, mišljenja je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš.

On se slaže sa sagovornicom Danasa, Izabelom Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava, da, u kontekstu mogućnosti izbijanja konflikta na Kosovu, Srbija nema nikakvu snagu da zarati sa NATO državama.

Podsetimo, tokom sinoćnjeg fudbalskog meča između Srbije i Brazila, u okviru Svetskog prvenstva u fudbalu, predsednik Srbije je na svom Instragam profilu objavio fotografiju kako sa pripadnicima vojne policije, koji su obučeni u uniforme, navija za srpsku reprezentaciju.

„Izgubili, ili pobedili, mi smo uvek uz vas. Mi smo uvek uz našu reprezentaciju. Napred Srbija“, napisao je Vučić na nalogu buducnostsrbijeav.

U kontekstu kosovskog problema koji je do samo juče pretio da preraste u otvorene sukobe, Bojan Kostreš kaže za Danas da Srbjii ne treba zamrznuti konflikt već rešenje problema kroz saradnju sa Evropskom unijom i zapadnim partnerima.

– Bilo kakva, pa makar i najblaža, pomisao na sukobe je pogrešna i ovaj region, a naročito Srbiju i Kosovo bi skupo koštalo – smatra Kostreš.

Prema njegovim rečima, Vučić i premijer Kosova, Aljbin Kurti moraju da pronađu rešenje jer, napominje, sukobi su nedopustivi ne samo zbog mogućih žrtava nego bi to značilo i zaustavljanje investicija i odlazak stranih poslodavaca.

Srbija nema snage da ratuje sa NATO: Sagovornici Danasa o Vučićevom fudbalskom "performansu" 2

– Farsa sa tablicama je samo skretanje pažnje sa činjenice da se mora prepoznati realnost i ići u pravcu pravno obavezujućeg sporazuma – ističe on.

I još nesto, dodaje naš sagovornik, to sa šalovima nije dobra ideja, aludirajući na to što je Vučić imao zastavu oko vrata na fotografiju koju je objavio.

– Premijer Mađarske, Viktor Orban je svojim šalom takozvane velike Mađarske poslao poruku da je Vojvodina u Mađarskoj, što je nedopustivo i skandalozno. Vučić je morao da reaguje na gest svog prijatelja – zaključuje sagovornik Danasa.

Srbija nema snage da ratuje sa NATO: Sagovornici Danasa o Vučićevom fudbalskom "performansu" 3
foto FoNet Marija Đoković

Izabela Kisić smatra da se pregovori o Kosovu odvijaju iza scene i teško je, dodaje, bilo šta komentarisati.

– Jučerašnji sporazum ukazuje na put ka rešavanju kosovskog pitanja. Srbija nema mogucnosti za neku vojnu akciju ka Kosovu s obzirom na NATO okruženje – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari