Šta Vučić poručuje građanima time što je utakmicu Brazil - Srbija pratio sa pripadnicima vojne policije? 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

U poslednjih deset godina predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, konstantno kreira atmosferu vanrednog stanja u drustvu. Te se naoružavamo jer nam “preti opasnost sa svih strana”, te na njega svakih 15 minuta neko, tobože, pokušava atentat, te najavljuje da je velika verovatnoća da će biti nuklearnog rata, te “obznanjuje” da oružani sukobi na Kosovu samo što nisu počeli – komentariše za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, način na koji je Vučić pratio sinoć utakmicu na Svetskom prvenstvu u fudbalu između reprezentacije Srbije i Brazila.

Naime, predsednik je na svom instagram profilu podelio javnosti fotografiju kako utakmicu gleda u društvu pripadnika vojne policije. Oko vrata je imao zastavu, oko njega su uniformisani pripadnici vojne policije, a uočljiva je i njegova fotografija u prostoriji iz koje su svi zajedno pratili ovaj fudbalski meč.

Imajući u vidu tenzije na Kosovu, način na koji moguću esklaciju sukoba prezentuje javnosti, propale pa, ipak, navodno uspešne pregovore u Briselu, sa čelnicima Evropske unije i premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, postavlja se pitanje kakvu poruku predsednik Srbije želi da saopšti građankama i građanima Srbije, ovakvim „nastupom“.

Šta Vučić poručuje građanima time što je utakmicu Brazil - Srbija pratio sa pripadnicima vojne policije? 2
foto FoNet

Za sagovornika Danasa, Bojana Pajtića, „ovo sedenje sa vojskom čak i za vreme utakmice, usred spora oko tablica na severu Kosova je mali doprinos toj psihozi kako smo konstantno na rubu oružanog konflikta“.

– Sve ovo čini iz dva razloga: prvo, u vremenima krize, ako u fingiranu krizu poveruju građani su neskloni da glasaju za promene i radije se opredeljuju za status quo i drugo, a što je još važnije, ako vlada ratna psihoza ne priča se o bezobalnoj pljački i devastaciji svih nacionalnih resursa, uključujući tu i zemlju, vazduh i vodu – zaključuje Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari