„Srbija protiv nasilja“ pisala EK: Vlada namerno skraćuje vreme za primenu preporuka ODIHR-a 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Lideri Koalicije “Srbija protiv nasilja” pozvali su Evropsku komisiju da intenzivira svoj angažman na poboljšanju izbornih uslova u Srbiji uoči narednih izbora i upozorili da vreme za akciju ističe.

U pismu juče poslatom predsednici Evropske Komsije Ursuli Fon Der Lajen, potpredsedniku EU Komisije Žozepu Borelju, Komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju i drugim članovima Evropske Komisije, kao i specijalnim predstavnicima Francuske i Nemačke za Zapadni Balkan Reneu Trokazu i Manuelu Zaracinu, oni su izrazili ozbiljne sumnje da je Vlada Srbije voljna da napravi bilo kakva smislena poboljašnja i hitno primeni odredbe iz Rezolucije Evropskog Parlamenta o situaciji u Srbiji nakon izbora i konačnog Izveštaja posmatračke misije ODIHR-a o izborima 2023. godine.

“Želimo da vam skrenemo pažnju da je vladajuća stranka najavila da namerava da nove izbore u Beogradu održi do kraja aprila, iako je zakonski moguće da budu održani do početka juna. Na taj način Vlada namerno skraćuje vreme za primenu preporuka ODIHR-a i njihovo stupanje na snagu,” navodi se u pismu Evropskoj Komisiji u koje je N1 imao uvid.

Radna grupa – isključivo predstavnici državne administracije

U pismu lideri Koalicije Srbija Protiv Nasilja upozoravaju da Radnu grupu Vlade Republike Srbije za primenu preporuka ODIHR-a čine isključivo predstavnici državne administracije i traže od Evropske Komisije da, pre pružanja političke podrške za primenu preporuka ODIHR-a, obezbedi njenu inkluzivnost uključivanjem u nju predstavnika civilnog društva, Evropske Unije i opozicije Srbije.

“Učešće drugih aktera neophodno je za svaki ozbiljniji iskorak na tom polju,” naveli su oni.

„Ko je menjao podatke u biračkom spisku?“

U pismu se ističe da je revizija Jedinstvenog biračkog spiska apsolutni prioritet pre održavanja bilo kojih izbora, a posebno beogradskih i lokalnih.

“Stoga pozivamo EU da hitno organizuje nezavisnu stručnu istragu koja će izvršiti uvid u bazu podataka elektronskog biračkog spiska i proveriti ko je nakon 3. aprila 2022. godine pristupao toj bazi i menjao podatke,” navodi se u pismu proevropske opoziije Srbije upućenom članovima Evropske Komisije.

Osim toga, predlažu da se u okviru tih aktiuvnosti izvrši i nadzor nad biračkim spiskom tokom narednih izbora i objave zakonski dostupni podaci o broju birača i promene u evidenciji prebivališta.

Poziv na misiju Evropske komisije

Lideri koalicije Srbija protiv nasilja u pismu su naveli i da veruju da bi Evropska Komisija trebalo da pošalje misiju stručnjaka u Srbiju, po ugledu na “Pribeove izveštaje”, kako je to predložio Evropski Paralament u februarskoj Rezoluciji.

“Cilj misije bio bi da izvrši procenu i predloži rešenja za sistemska pitanja vladavine prava u Srbiji, sa posebnom pažnjom na nepravilnosti na parlamentarnim, pokrajinskim i opštinskim izborima, uključujući i one u vezi sa organizovanom migracijom birača na lokalnom nivou koje nisu obuhvaćene izveštajima ODIHR-a, kao i na razvoj situacije nakon izbora, kako bi se stvorili preduslovi za dijalog koji je neophodan za vraćanje poverenja javnosti u institucije i izbore,” navodi se u pismu.

„Pre novih izbora – raspustiti Savet REM“

Predstavnici stranaka i pokreta koji čine Koaliciju protiv nasilja posebno su naglasili da je pre novih izbora u Beogradu neophodno raspustiti Savet Regulatornog tela za elektronske medije i imenovati novi u skladu sa ranije utvrđenim procedurama, izabrati nov Upravni Odbor i generalnog direktora RTS i raspisati konkurs za novi Urednički kolegijum RTS, kao i da se obezbedi da u izveštajima i vestima javnog servisa aktivnosti političkih partija budu zastupljene proporcionalno njihovoj snazi u Republičkoj Skupštini.

Oni su članovima Evropske Komisije poručili da su posvećeni negovanju demokratskih vrednosti, zaštiti osnovnih prava građana i istinskom približavanju Srbije Evropskoj Uniji, ali su ukazali da je za postizanje tih ciljeva potrebna trenutna akcija kako bi aktuelni problemi koje su izazvale vladajuće stranke bili rešeni.

“Čvrsto verujemo u posvećenost Evropske komisije podržavanju demokratskih vrednosti i vladavine prava u Srbiji i radujemo se vašoj brzoj akciji po ovom hitnom pitanju, kao i vašoj stalnoj podršci i saradnji u našem zajedničkom traganju za demokratskom, prosperitetnom i evropskom budućnošću naše zemlje,” navodi se u pismu proevropske opozicije Srbije upućenom Koledžu Komesara Evropske Komisije.

Pismo su potpisali Zoran Lutovac (Demokratska stranka), Aleksandar Jovanović (Ekološki Ustanak), Biljana Đorđević i Radomir Lazović (Zeleno-Levi Front), Pavle Grbović (Pokret Slobodnih Građana), Miloš Parandilović (Novo Lice Srbije), Dragan Đilas (Stranka Slobode i Pravde), Miroslav Aleksić (Narodni Pokret Srbije), Zdravko Ponoš (SRCE) i Nebojša Zelenović i Biljana Stojković (Zajedno).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari