Cela Srbija zastupljena na izbornoj listi "Srbija protiv nasilja": Koji kandidat je na kom mestu? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Koalicija opozicionih stranaka „Srbija protiv nasilja“ predala je Republičkoj izbornoj komisiji potpise za kandidaturu na decembarskim izborima i listu od 250 kandidata za narodne poslanike i koja po zastupljeni gradova i opština predstavlja Srbiju u malom.

Po broju kandidata na listi Srbija protiv nasilja gotovo su izjednačeni Stranka slobode i pravde i Narodni pokret Srbije.

Stranka slobode i pravde, zajedno sa svojim dosadašnjim koalicionim partnerima na izbornoj listi ima 61 kandidata, odnosno 12 kandidata u prvih pedeset na listi.

Lider SSP Dragan Đilas treći je na listi Srbija protiv nasilja i u novom sazivu parlamenta, kako je sam najavio, zasigurno će biti poslanik.

Nosilac liste Marinika Tepić na šestom je mestu, na osmom je zamenik predsednika SSP, Borko Stefanović, Dušan Nikezić na 13, a predsednik sidikata Sloga Željko Veselinvić je na 29 mestu.

Na listi su i Branko Miljuš, Mila Popović, dok je Pavle Grbović, lider PSG na izbonoj listi Srbija protiv nasilja zauzeo visko 34 mesto, a Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret na 66 mestu.

Narodnom pokretu Srbije Miroslava Aleksića, koji je i jedan od nosioca izborn liste, pripala su 62 mesta, od čega šest Ekološkom ustanku Aleksandra Jvanovića Ćute i dvanaest Milošu Parandilovću, lideru stranke Novo lice Srbije.

Osim Aleksića koji je drugi na listi, na visokom petom mestu je Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka, Slavica Radovanović je deveta , Ćuta je dvanaesti, a Miloš Parandilović devetnaesti. Na listi su i Bora Novaković i Đorđe Stanković.

Na Aleksićevoj kvoti i to na 59 mestu, našao se i Aleksandar Ivanovć, dojučerašnji potpredsednik Borisa Tadića iz SDS.

Zeleno levi front na zajedničkoj izbornoj listi ima 39 kandidata, od čega i prvog na listi Radomira Lazovića, koji je kopredsednik ZLF.

Biljana Đorđević je jedanaesta na listi, Jelena Jerinić 20, Natalija Stojmenivić 31, a tu si u skoro svi dosadašnji poslanici.

Demokratska stranka na zajednikoj listi ima 17 kandidata, a prvi iz DS je Srđan Milivojević i on je zauzeo sedmo mesto na listi. Dragana Rakić, potpredsednica DS je na 21., a Zoran Lutovac lider te strake je na 37. mestu, dok je Filip Tatalović na 44. mestu. Potpredsednik DS Miodrag Gavrilović je tek na 114. mestu.

Stranka Zajedno na listi ima 15 kandidata za poslanike. Neboja Zelenović, kopredsednik te stranke, je na 71 mestu, a prošlogodišnja kandidatkinja za predsedničke izbore, Biljana Stojković je na 72. mestu zajedničke izborne liste.

Tu je i dosadašnji poslanik Nebojša Cakić, dok Đorđe Miketić nije na izbornoj listi za parlamentarne izbore, ali će biti na gradskoj izbornoj listi Srbija protiv nasilja.

Stranka SRCE na izbornoj listi Srbija protiv nasilja ima 33 kandidata, a prva iz ove stranke na listi je Tatjana Perić Dolignski, koja je zauzla četvrto mesto. Na desetoj poziciji je Zdravko Ponoš, Dragan Delić univerziteteski profesor je na 18. mestu, Tatjana Marković Topalović na 26. mestu, socioog Slobodan Cvejić na 33. mestu, na 87. mestu je i vojni komentator Petar Bošković, a na 103 mestu Duško Lopandić, bivši ambasador.

Na zajedničkoj listi Srbija protiv nasilja, Rumunskoj partiji pripala su dva mesta.

Cela Srbija zastupljena je na listi Srbija protiv nasilja, što praktično znači da kanddati dolaze iz gotovo svih opština i gradova, a najviše ih je iz Beograda.

A šarenolika su i zvanja kandidata koja se kreću od vaspitača, univerzitetskih profesora, preko producenata, advokata, ekonomista, filozofa, do studenata i preduzetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari