Srbija se ipak priključila zajedničkoj izjavi o Avganistanu 1Foto: youtube

Ime Srbije ipak se našlo na zajedinčkoj izjavi objavljenoj na sajtu Stejt departmenta, iako ga nije bilo u inicijalnom dokumentu od 15. avgusta, kada po uvidu Danasa, takođe među potpisnicima nije bila ni Mađarska. Reč je o zajedničkoj izjavi o mirnom napuštanju Avganistana, a kako se navodi, reč je o preseku spiska od 18. avgusta, što znači da je moguće da se zajedničkoj izjavi pridružile i još neke druge države.

Dokumentom Stejt departmenta pozivaju se sve strane u Avganistanu da poštuju i omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste državu. Kako se napominje:”Oni na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana imaju odgovornost da zaštite ljudski život i imovinu”. Ističe se, takođe:”Avganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste zemlju to mora biti dozvoljeno, a putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mora se održati mir”.

Kako se naglašava: „Avganistanski narod zaslužuje da živi bezbedno, sigurno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im pomognemo”.

Na spisku i dalje nema Bosne i Hercegovine.

Izvor Danasa iz diplomatskih krugova tvrdi da su srpske vlasti, predvođene Aleksandrom Vučićem, rešile da se  priklone navedenoj američkoj inicijativi nakon što su se od proteklog vikenda suočavale s pritiscima.

„Nisu to bili samo pritisci  iz SAD, već i od strane zvaničnog Berlina. Srbija je nevoljno potpisala inicijativu Stejt departmenta, ali smatra se da je to Vučić odlučio da bude učinjeno da bi se ublažili pritisci Zapada po drugim pitanjima i kako bi se dobilo na vremenu, pre svega u kontekstu pregovora o Kosovu“, objašnjava naš sagovornik.

Kako se nezvanično konstatuje, Vučić je još jednom pokazao Zapadu da je „veštiji igrač“ od Slobodana Miloševića, jer je odlukom da se prihvati zajednička izjava o mirnom napuštanju Avganistana iskazao „pragmatičnost i fleksibilnost, makar deklarativno, za razliku od Miloševića koji se često u međunarodnim odnosima ponašao inertno i retko je odustajao od svojih prvobitnih planova“.

Prema našim saznanjima, na promenu stava Mađarske, koja je takođe sada na listi potpisnica navedenog dokumenta SAD, uticali su i zvanični Vašington i „NATO saveznici“. Ipak, u diplomatskim kuloarima se tvrdi da će mađarske vlasti, predvođene premijerom Viktorom Orbanom „u praksi nastojati na sve načine da ne prime izbeglice iz Avganistana“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Srbija se ipak priključila zajedničkoj izjavi o Avganistanu”

  1. Pa ne moramo ni mi da ih primimo. Ako neka zemlja treba da ih primi onda je to Amerika. Ona je glavni akter u celoj toj priči.

  2. On uvek SVE potpiše i nije ga briga za Srbiju.
    Već viđeno.
    p.s. Naredio premijer Toni Bler.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.