Srbija se ipak priključila zajedničkoj izjavi o Avganistanu 1Foto: Printskrin/Youtube

Ime Srbije ipak se našlo na zajedinčkoj izjavi objavljenoj na sajtu Stejt departmenta, iako ga nije bilo u inicijalnom dokumentu od 15. avgusta, kada po uvidu Danasa, takođe među potpisnicima nije bila ni Mađarska. Reč je o zajedničkoj izjavi o mirnom napuštanju Avganistana, a kako se navodi, reč je o preseku spiska od 18. avgusta, što znači da je moguće da se zajedničkoj izjavi pridružile i još neke druge države.

Dokumentom Stejt departmenta pozivaju se sve strane u Avganistanu da poštuju i omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste državu. Kako se napominje:”Oni na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana imaju odgovornost da zaštite ljudski život i imovinu”. Ističe se, takođe:”Avganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste zemlju to mora biti dozvoljeno, a putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mora se održati mir”.

Kako se naglašava: „Avganistanski narod zaslužuje da živi bezbedno, sigurno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im pomognemo”.

Na spisku i dalje nema Bosne i Hercegovine.

Izvor Danasa iz diplomatskih krugova tvrdi da su srpske vlasti, predvođene Aleksandrom Vučićem, rešile da se  priklone navedenoj američkoj inicijativi nakon što su se od proteklog vikenda suočavale s pritiscima.

„Nisu to bili samo pritisci  iz SAD, već i od strane zvaničnog Berlina. Srbija je nevoljno potpisala inicijativu Stejt departmenta, ali smatra se da je to Vučić odlučio da bude učinjeno da bi se ublažili pritisci Zapada po drugim pitanjima i kako bi se dobilo na vremenu, pre svega u kontekstu pregovora o Kosovu“, objašnjava naš sagovornik.

Kako se nezvanično konstatuje, Vučić je još jednom pokazao Zapadu da je „veštiji igrač“ od Slobodana Miloševića, jer je odlukom da se prihvati zajednička izjava o mirnom napuštanju Avganistana iskazao „pragmatičnost i fleksibilnost, makar deklarativno, za razliku od Miloševića koji se često u međunarodnim odnosima ponašao inertno i retko je odustajao od svojih prvobitnih planova“.

Prema našim saznanjima, na promenu stava Mađarske, koja je takođe sada na listi potpisnica navedenog dokumenta SAD, uticali su i zvanični Vašington i „NATO saveznici“. Ipak, u diplomatskim kuloarima se tvrdi da će mađarske vlasti, predvođene premijerom Viktorom Orbanom „u praksi nastojati na sve načine da ne prime izbeglice iz Avganistana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari