Vlada Srbije održala je juče telefonsku sednicu na kojoj je donet zaključak da se u potpunosti ispuni ustavna obaveza da pokrajinskom budžetu bude uplaćeno sedam odsto ukupnih prihoda budžeta Republike.

Uplata dodatnih 6,5 milijardi dinara u pokrajinsku kasu bio je uslov Saveza vojvođanskih Mađara, članice vladajuće koalcije, da glasa za rebalans republičkog budžeta za 2009. godinu.

Usvajanje rebalansa u Skupštini Srbije bilo je dovedeno u pitanje prvo nakon Vladinog odbijanja da vojvođanska kasa bude napunjena s pomenutih sedam procenata, a potom nakon što je ministarka finansija Diana Dragutinovićrekla da će ta sredstva biti data Vojvodini, ali ne sada većdo kraja juna, nakon što bude usvojen zakon o prenosu nadležnosti na Pokrajinu.

S druge strane, Vlada Srbije umanjila je transfer lokalnim samoupravama za ukupno 15 milijardi dinara, a poznato je da se mnoge opštine najvećim delom upravo finansiraju iz državnog budžeta. Sagovornici Danasa iz više gradova i opština smatraju da je Vojvodina favorizovana.

Gradonačelnik Kruševca Dragan Azdejkovićkaže za Danas da se za interese Vojvodine političari iz te pokrajine istinski bore, dok za interese opština i gradova iz unutrašnjosti Srbije nema ko da se bori. Kako dodaje, pored Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), poslanici u Skupštini Srbije bi morali da se više angažuju oko interesa lokalnih zajednica.

– Recimo, Kruševac ima tri poslanika koji bi trebalo da se bore za bolji standard građana koji su ih izabrali na te funkcije. Potrebno je postaviti pitanje da li su tim poslanicima bitnije partije iz kojih dolaze ili interesi građana – ukazuje Azdejković. Prema njegovim rečima, 90 odsto nerazvijenih opština je južno od Beograda, a one su poslednjim merama Vlade dovedene u opasnost od bankrota.

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i potpredsednik SKGO-a, ističe za Danas da oni koji insistiraju da Vojvodina bez prenosa nadležnosti dobije tih sedam odsto iz budžeta „nisu solidarni s ostalim lokalnim samoupravama“.

– Tih sedam odsto je predviđeno za nove nadležnosti koje Vojvodina tek treba da dobije. Sada građani cele Srbije treba da plaćaju za ingerencije APV koje još nisu ni usvojene. Smatram da to nije u redu – navodi Paunović.

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov u izjavi za Danas kaže da „ne vidi ništa loše u tome što se poštovanjem Ustava donosi odluka da Vojvodini pripadne tih sedam procenata“.

– Naš problem je u tome što su na jugu Srbije, gde je početkom devedesetih bila najrazvijenija industrija, upravljali pojedinci koji su gledali samo svoje interese, a ne i interese sredine iz koje su potekli. Ostali smo bez lobi grupe u Beogradu i tu je naš najveći problem, a ne to što će Vojvodini, u skladu s važećim zakonima, pripasti ovoliko procenata budžeta Srbije – precizira Andonov.

Drugi čovek Vranja navodi da još nije doneta konačna odluka koliko će gradskim upravama iz budžeta biti smanjen transfer novca. On očekuje da najavljeni procenat smanjenja od 40 odsto neće biti primenjen i na Vranje, s obzirom na to da je rečo centralnom gradu nerazvijenog juga centralne Srbije.

Vesna Martinović, zamenica predsednika opštine Majdanpek, objašnjava za Danas da još nije jasno kako će na funkcionisanje te opštine da utiče novi rebalans budžeta, jer se i dalje ne zna koliki će transfer novca Majdanpek dobiti od države.

– Još ne znamo kako će to da se izvede i koje opštine će dobiti manje, a koje više novca – navodi Martinovićeva i dodaje da polovinu budžeta opštine Majdanpek čini novac iz državne kase.

Pajtić zadovoljan

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izrazio je juče zadovoljstvo zato što je Vlada Srbije obezbedila da Pokrajini pripadne sedam odsto republičkog budžeta. Pajtićje istakao da je Vlada na taj način potvrdila dogovor koji je on postigao s premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari