Srbima u Crnoj Gori nije zabranjeno glasanje - Crnogorski ministar Radulović reagovao na Vučićevu izjavu 1Foto: Gov.me

Nakon saopštenja crnogorskog Demokratskog fronta u kom se navodi da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo spoljnih poslova odbili zahtev Ambasade Srbije da se otvore biračka mjesta u Beranama, Sutomoru i Budvi za glasanje na izborima u Srbiji zakazanim za 3.april, o čemu je govorio i odlazeći predsednik Aleksandar Vučić, oglasio ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore Đorđe Radulović, koji je rekao da tvrdnja DF-a ne može biti dalja od istine.

On je povodom, kako je rekao, baražnih saopštenja,  naveo da politikanstvo i populizam ne čine dobro Crnoj Gori, te da su ta saopštenja koja bez ikakvog razloga uzburkala političku javnost, prenosi portal RTCG.

„Povodom saopštenja Demokratskog fronta, kojim se, na neki način posredno optužuje MVP i ja lično da se želimo miješati u izborni proces u Srbiji – prosto rečeno, tvrdnja ne može biti dalja od istine. Želim da pojasnim da se shodno međunarodnom pravu i konvencijama, organizovanje glasanja obavlja u prostorijama ambasada i konzulata. I ovog puta, na zahtjev ambasade Republike Srbije, MVP je pozitivno odgovorilo. Ipak, u noti kojom su se obratili našem resoru, nije obrazloženo zbog čega je mimo ustaljene diplomatske prakse potrebno organizovati glasanje i na dodatnim mjestima“, kazao je Radulović.

Obezbeđivanje dodatnih lokacija za glasanje pored ambasada i konzulata, se koristi kada postoji veliki broj glasača, ili ako je reč o teriotorijalno mnogo većoj državi, objašnjava ministar crnogorske vlade, te napomenuo da ovakva odluka nije usmerena ni protiv koga, jer na isti način glasaju i državljani ostalih država poput Hrvatske, SAD, Ukrajine, Rusije.

“Nema govora o „anti“ bilo kakvim stavovima, već isključivo o poštovanju međunarodnih normi i prakse. Uostalom, zar je Crna Gora tako velika da se, ukoliko se želi iskoristiti pravo glasa, ne može jako brzo doći do ambasade Srbije u Podgorici ili Generalnog konzulata u Herceg Novom? Populizam i politikanstvo su upravo ono što ne treba Crnoj Gori, već smirenost, pribranost i pomirenje“, kazao je Radulović.

Dodao je i da je i da su samo potvrđena mesta koja su za glasanje predviđena, kao i da ukoliko postoje opravdani i praktični razlozi za otvaranje dodatnih mesta za glasanje, koje bi diplomatski predstavnici Srbije u našoj zemlji predstavili Ministarstvu, što, navodi, nije učinjeno u prvobitnom obraćanju, ovaj zahtev bi dodatno razmotrili.

“Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, žalim što se u trenutku u kome na istoku našeg kontinenta dešavaju ratna zbivanja, uopšte i razmišlja o „dalekosežnim posljedicama“ u regionu. Crna Gora, kao njegova najmanja država, ima poseban senzibilitet za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana“, izjavio je Radulović.

O navodnoj zabrani izbora u tri crnogorske opštine oglasio i kabinet premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je naveo da odluka nije doneta uz konsultaciju sa premijerom.

Radulović se osvrnuo i na ovo premijersko saopštenje rekavši da je čak i nakon 17 mjeseci i u ovom slučaju još jednom pokazano nepoznavanje procedura budući da se za ovakve tehničke odluke ne zakazuju sednice Vlade.

Podsetimo, juče je Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a i predsednik Nove srpske demokratije, pozvao Zdravka Krivokapića, ministra finansija i specijalnog staranja Milojka Spajića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da zakažu i održe hitnu sjednicu Vlade Crne Gore i promene “sramnu odluku“ ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića o zabrani glasanja državljanima Republike Srbije u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari