Srećko Đukić: Nema straha od promene ruskog stava o Kosovu 1Foto: N1

Bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić ocenio je danas da u ovom trenutku nema straha od promene ruskog stava po pitanju Kosova.

Đukić je za agenciju Beta rekao da se Rusija u svojoj spoljnoj politici stalno poziva na međunarodno pravo i na to da je, kako je naveo, ona država koja ga dosledno poštuje.

Naveo je da je to je bio slučaj kada je intervenisala u Gruziji i nakon toga stvorila Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države, koje je, kako je dodao, Rusija priznala, kao i još neveliki broj zemalja.

„Pozivala se na međunarodno pravo i kada je Krim, kako kaže, 2014. pripojila svoj zemlji i vratila ga matici“, rekao je on.

Naveo je da se ruski predsednik Vladimir Putin, kada je priznao Donjecku i Lugansku republiku, koje su se samoproglasile za nezavisne zemlje, takođe pozivao na međunarodno pravo.

Naveo je da u tim slučajevima Rusija uvek tvrdi da poštuje međunarodno pravo.

„Isti je takav slučaj i kada je u pitanju Kosovo i kada ga Rusija ne priznaje kao nezavisnu državu, ona se takođe poziva na princip međunarodnog prava“, rekao je on.

Napomenuo je da „teško da sve to može da stane pod kapu međunarodnog prava, bez obzira koliko je ono po svojoj definciji jako rastegljiv pojam.

„U trenutnoj situaciji mislim da to (priznanje Donjecke i Luganske republike) neće imati nikakvog efekta po pitanju ruskog stava oko Kosova i Metohije, kažem trenutno, jer se očekuju slededeći događaji ili potezi, a prvi je dokle je spremna Rusija da ide, da li samo do sadašnjih granica samoproglašenih republika, ili će ići dalje“, rekao je on.

Naglasio je da je nepoznato kako će se dalje Rusija, a i drugi međunarodni subjekti, a pre svega SAD, Evropa i NATO ponašati.

„Za sada, mislim da nema staraha od promene ruskog stava oko Kosova i Metohije, ali ako bi došlo do daljeg zaoštravanja i onog što je sasvim izvesno, do uvođenja sankcija Rusiji od strane zapada i odgovora Rusije, pitanje je kako ćemo se mi (Srbija) postaviti“, rekao je on.

Naveo je da zvanični Beograd, u tom slučaju „nema velki izbor“.

„(Možemo) da ostanemo kao i do sada neutralni što mislim da je verovatnoća ravna nuli ili bliska nuli jer to jednostavno neće dozvoliti SAD i EU“, ocenio je on.

Naveo je da je nepoznato kakav bi bio odgovor Rusije na eventualne sankcije Srbije.

„Drugo pitanje je odgovor Rusije na te naše eventualne sankciije. Rusija svim zemljama koje joj uvode sankcije odgovora ne simietrično, već asimetrično“, rekao je on.

Ocenio je da sve to treba dobro odmeriti.

„Da li će to biti zatvaranje (dotoka) gasa ili će to biti možda promena stava oko Kosova i Metohije, to sada ne možemo da znamo već samo da ređamo potpuno neobavezan spisak. Ne možemo sa sigurnošću da projektujemo kako ce će razvijati situacija“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari