Srpska levica osudila "obmane" vlasti da je trgovinski sporazum sa Kinom uspeh 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Srpska levica osudila je danas, kako navode, obmane koje aktualna vlast širi kako bi trgovinski sporazum sa Kinom predstavila kao uspeh i dokaz da srpska privreda može ravnopravno da konkuriše u svetu.

Predsednik Srpske levice Radoslav Milojičić Kena naveo je u saopštenju da izjava premijerke Ane Brnabić o „nebu kao jedinoj granici zahuktale nacionalne ekonomije“, pripisuje njenom neznanju i svesnom izboru da Srbiju zatvori van granica savremenog sveta.

„Srbija poslednjih godina umesto svestrane saradnje i pospešivanja razvoja vlastite privrede teži da se pretvori u kapiju za prolaz kineske robe i usluga i prostor za nekontrolisanu proizvodnju tehnologijama koje ne ispunjavaju osnovne standarde zaštite. U odnosima sa Kinom neodgovorno je veći naglasak na ulaganjima, nepovoljnim kreditima i kvazizvaničnoj pomoći nego na trgovini i ekonomiji“, navodi Milojičić.

On tvrdi da susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Pekingu sa najvišim zvaničnicima Kine nije uspeh međunarodne politike Srbije, nego dokaz zavisnosti od stranog ulagača.

„Ceo svet je prema organizatoru Zimskih olimpijskih igara iskazao jasan stav i protivljenje najgrubljem mešanju politike i sporta. Najviši predstavnici vlasti zemalja Zapada pozvali su vlade država učesnica da se pridruže diplomatskom bojkotu, a sportiste i pokrovitelje da ne daju legitimitet kineskim vlastima za kršenje ljudskih prava i zatražile ispitivanje svih okolnosti nasilnog privođenja teniserke Peng Šuej koja je tvrdila da je zlostavljana“, naveo je predsednik Srpske levice i ocenio da je Srbija u tome postala saučesnik, kako navodi, voljom predsednika Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari