Srpska lista o presudi Todosijeviću: Konsultovaćemo se s Vučićem da li da izađemo na izbore 1Foto: Facebook / Srpska lista

Srpska lista saopštila je danas da će razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima na severu Kosova nakon što je funkcioneru te stranke Ivanu Todosijeviću potvrđena kazna zatvora od dve godine zbog izjave o slučaju Račak.

„Imajući u vidu da Priština kontinuirano krši briselski sporazum na štetu Srba, a koji je postignut i prihvaćen u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kao garant poštovanja prava srpskog naroda, na osnovu čega su i održani lokalni izbori, Srpska lista će u konsultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i našim rukovodstvom razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ocenjeno je da je ta presuda najeksplicitnije pokazala „antisrpsko“ delovanje kosovskih institucija, pre svega u oblasti pravosuđa, „onog istog koji nikada nije osudilo one koji su napadali Srbe“.

„Ovom presudom, koje je donelo protivzakonito veće, jednonacionalnog sastava, u kome su bili isključivo sudije Albanci, prekršen je i sporazum o pravosuđu koji je garantovao Srbima da će u većima biti dvojica Srba i jedan Albanac, čime je još jednom udaren šamar Evropskoj uniji koja je bila garant sprovodjenja sporazuma koji su potpisani u dijalogu koji je vodjen pod njihovim pokroviteljstvom“, ističe se u saopštenju.

Kosovski apelacioni sud odbio je danas kao neosnovanu žalbu člana Srpske liste i predsednik privremenog organa opštine Zvečan, Ivana Todosijevića, čime je potvrdio presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je Todosijević osudjen na dve godine zatvora.

Todosijević je prvostepeno osudjen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za agresiju NATO na SR Jugoslaviju bila „takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari