Novi signali: Srpska lista nezamenljiva u američkim planovima? 1Foto: M. M./ATAImages

Od sredine nedelje u Vašingtonu borave funkcioneri Srpske liste Igor i Slavko Simić, koji su posetu SAD započeli susretom u Stejt departmentu sa zamenikom pomoćnika sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Danasovi zapadni diplomatski izvori nezvanično spekulišu da bi odlazak dvojice Simića u Vašington mogao da bude signal da je u američkom pristupu rešavanju napetosti na severu KiM preovladao stav da je bez Srpske liste teško moguć povratak Srba sa KiM u institucije samoproglašene kosovske države, kao i njihovo učešće na najavljenim vanrednim lokalnim kosovskim izborima, najverovatnije samo u četiri većinski srpske opštine na severu Pokrajine.

Iako je Srpska lista produžena ruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS na KiM, u zapadnim političkim krugovima nezvanično se procenjuje da je Vašingtonu stalo i do neke vrste „selekcije“ ili „razdvajanja“ njenih funkcionera koji su na „crnoj listi“ SAD poput u medijima najpoznatijeg potpredsednika Liste Milana Radoičića od onih koji su prihvatljivi za američke planove. Srpskoj listi, navodno, predstoji političko „prešminkavanje“ i neki vid političke „pacifikacije“ prema neistomišljenicima u srpskim redovima.

Nezvanično, američki zadatak dvojice Simića, koji nisu u rođačkom, samo u stranačkom „srodstvu“, jeste da naprave neposredne kontakte sa predstavnicima američke administracije i da pred njima svedoče o situaciji na KiM, posebno u njegovom severnom delu.

Danasovi izvori spekulišu da ne treba isključiti vezu njihove posete SAD sa predstojećim dolaskom na KiM Dereka Šolea, podsekretara američkog Ministarstva odbrane, najverovatnije 30. i 31. jula. Iako se u Prištini najavljuju razgovore o odnosima Kosova i SAD, glavna tema Šoleove vizite mogla bi da bude bezbednost na severu Pokrajine.

„Na sastanku sa Eskobarom prenet je stav srpske zajednice o politički bezbednosnoj situaciji na KiM, potrebi da se poštuju potpisani sporazumi uključujući i dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i mapi puta za deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije“, saopštila je Srpska lista posle sastanka Igora i Slavka Simića sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan.

Eskobar je nedavno pred Američkim kongresom izjavio da se „Srbija obavezala da ukloniti učesnike protesta na severu KiM“ i da će Srbi na Kosovu bezuslovno učestvovati na predstojećim kosovskim izborima. On je tada objasnio i da je Ohridskim dogovorom predviđeno da „Srbija prizna suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“, a da se Priština obavezala da osnuje zajednicu opština sa srpskom većinom.

Na severu KiM nezvanično se priča da su tamošnji Srbi ogorčeni vešću da su dvojica zvaničnika Srpske liste u Vašingtonu, zbog čega traže da im se javno kaže koga oni tamo predstavljaju. Građani strahuju da je reč o novim planovima za predaju severa KiM.

Igor Simić (1986), ekonomista iz Kosovske Mitrovice, prešao je politički put od Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ u atentatu ubijenog Olivera Ivanovića do SNS i Srpske liste, čiji je portparol i potpredsednik. On je kao i Slavko Simić bio poslanik u kosovskom parlamentu do izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija prošlog novembra.

Slavko Simić sredinom jula bio je deo političkog skandala zbog objavljivanja snimaka navodnog razgovora koji je prošlog juna vodio sa šeficom poslaničkog kluba Samoopredeljenja Mimozom Kusari LJilja. Snimak je objavio kosovski novinar Berat Bužalja, nekadašnji poslanik DPK u Skupštini Kosova, a diplomatski izvori u Prištini sad gotovo javno pričaju o umešanosti „američkih prstiju“ u ovaj slučaj.

Na spornom snimku Slavko Simić, između ostalog, nagoveštava navodne „dilove“ u oblasti energetike na KiM između Srpske liste, Beograda i Prištine, mada je mnoge čudila uloga Mimoze Kusari LJilja u tom skandalu, za koju se priča da navodno ne učestvuje u takvim „trgovinama“. Ona je najavila krivične prijave protiv Simića i portala Nacionale, koji je objavio sporne snimke.

Ostavke, referendum, rokovi

Novi albanski gradonačelnici većinski srpskih opština Zvečan i Zubin Potok, obojica iz DPK, Iljir Peci i Izmir Zećiri, izjavil su za KlanKosova da ne razmatraju ostavku na ovu dužnost kao opciju. Oni ističu da su postavili nove direktore i da „služe građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost“. Peci je kao dokaz naveo taze „dogovor sa opštinom Glogovac o međuopštinskoj saradnji“.

Za razliku od Pecija i Zećirija, koji su poslušali preporuke sa Zapada i ne rade u zvaničnim sedištima svojih opština, već u obližnjim albanskim selima, njihove „kolege“ iz Samoopredeljenja u severnom delu Kosovske Mitrovice i Leposaviću Erden Atić i LJuljzim Hetemi niti su napustili svoje kancelarije niti pominju ostavke. Iz EU 11. jula potvrđeno je da će Priština podržati održavanje novih izbora u četiri severne opštine, kao deo akcije za smirivanje situacije na severu KiM, uz preporuku da su ostavke spornih albanskih gradonačlnika najkraći put do tog cilja.

Kosovski ministar administracije i lokalne samouprave Elbert Krasnići tvrdi da se vanredni izbori mogu održati samo ako 20 odsto birača u opštini potpiše peticiju za smenu gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari