Vlast, tvrdi SSP, oštetila kragujevački budžet za 8,5 miliona dinara 1Foto: Gro SSP Kragujevac

Gradski odbor Stranke slobode i pravde ponovo je danas na konferenciji za štampu optužio lokalne vlasti da su oštetili gradski budžet prilikom tendera za projekat rekonstrukcije Trga Radomira Putnika.

SSP Kragujevca je skretao pažnju na malverzacije povodom ove projektne dokumentacije i prošlog meseca.

– Pre nepune dve nedelje skrenuli smo pažnju javnosti da je gradska vlast oštetila budžet grada tako što je na tenderu za Projekat za izvođenje radova za Trg Radomira Putnika izabrala ponuđača čija je ponuda bila veća za preko 4 miliona, izjavio je danas Dalibor Jekić, predsednik GrO SSP Kragujevac u ime liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”, podsetivši da su tom prilikom tražili od gradonačelnika da izvesti građane ko je odgovoran.

Po Jekiću, bahatosti gradskih vlasti nema kraja jer su oni umesto odgovora na čelu sa gradonačelnikom Dašićem doneli je još jednu odluku koja će naneti dodatnu štetu gkragujevačkom budžetu od blizu 4,5 miliona dinara.

Prema javno dostupnim podacima, predhodnih dana je Uprava za razvoj i investicije grada više puta menjala plan javnih nabavki, pa je tako u planu dodato „Nabavka i ugradnja građevinske ograde sa kapijom na lokaciji Trg Radomir Putnik” čija je vrednost 2,7 miliona dinara bez poreza, onosno, preko 3,2 miliona dinara ukupno, naveo je Jekić.

Za njega je to planiranje da se ošteti grad za navedeni iznos, jer grad nije građevinsko preduzeće da kupuje gradilišne ograde, a u toku svake gradnje ograđivanje gradilišta je obaveza izvođača radova koja se dodatno ne naplaćuje investitoru, tj. u ovom slučaju gradu Kragujevcu.

– Uvidevši, da je vrlo očigledno da na taj način krše zakon i time nanose štetu gradu, vrlo brzo menjaju plan nabavki ponovo, pa se izbacuje navedena javna nabavka, ali dodaje nova, u delu gde se zakon ne primenjuje, koja glasi „Izvođenje pripremnih radova koji su potrebni radi rekonstrukcije Trga Radomira Putnika” ali sada sa još većom cenom, inforimsao je Jekić javnost i medije.

Kako je sada planirano, smatra on, JKP „Šumadija” će dobiti ulogu lažnog izvođača radova i kupiti i postaviti gradilišnu ogradu koja ima za cilj obmanu građana.

– Ali da apsurd bude veći, a obmana građana bolja kupuju se i dva toaleta i jedan gradilišni kontejner, stvarajući sliku pojačanu toaletima da i Nikola Dašić nešto radi, čime i odgovorna lica JKP „Šumadija” postaju učesnici nenamenskog trošenja novca građana Kragujevca, zaključio je Dalibor Jekić.

Pokušaj da se građani Kragujevca obmanu lažnim radovima je dugogodišnji manir Srpske napredne stranke, ali u ovom slučaju će to koštati građane Kragujevca nenamenski potrošenih preko 4,4 miliona dinara, tvrdi on.

On je ponovo javno postavio pitanje gradonačelniku, da li je potrebno na ovakav način, stvarati lažnu sliku da se izvode radovi u svrhu izbora, oštete građani Kragujevca za nepotrebno dati novac u iznosu od oko 8.500.000 dinara.

– Jer ukoliko radovi stvarno počnu da se izvode, napominjemo da još uvek nije izabran izvođač radova, a građani neće morati da plate 4,4 miliona dinara. Da li je potrebno toaletima i ogradom obmanjivati građane Kragujevca i po ko zna koji put to raditi o njihovom trošku, zaključio je Jekić, sa obećanjem građanima da će po preuzimanju odgovornosti za vođenje grada kandidati sa liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” preispitati sve ugovore, a odgovorni za štetu će odgovarati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari