SSP: Tužilac da objasni zašto je 'koljaču iz Ritopeka' naprasno dodelilo status svedok-okrivljeni 1Foto: MUP Srbije

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da je Tužilaštvo za organizovani kriminal, time što je sa „koljačem iz Ritopeka“ i pripadnikom Belivukovog kriminalnog klana Srđanom Lalićem zaključilo sporazum na samo 18 godina zatvora i „naprasno mu dodelilo status svedok-okrivljeni“ direktno ugrozilo bezbednost građana.

U saopštenju se navodi da tužilaštvo time „šalje poruku i najokorelijim kriminalcima da uvek mogu da dobiju kaznu daleko manju od one koju zakon propisuje“, zbog čega su od postupajućeg tužioca javno zatražili da objasni ovakvu odluku.

„Pitamo tužilaštvo ko je doneo ovakvu odluku i na osnovu čega? Na osnovu čega je Laliću, koji se slikao kako se smeje dok kolje i masakrira ljude, tužilac odlučio da doživotnu kaznu zatvora zameni kaznom od 18 godina? Koliko ljudi neki monstrum treba da na svirep način ubije da bi ostatak života proveo iza rešetaka? Vidimo da je za srpsko tužilaštvo pet nedovoljan broj“, navodi se u saopštenju.

SSP upozorava da ovakva kazna znači da postoji mogućnost da se Lalić vrati normalnom životu već posle odsluženiih dve trećine kazne.

„Kolike su šanse da će takav čovek, čiji se zločini mogu porediti samo sa najstrašnijim ratnim zločinima, kad izađe iz zatvora biti uzoran građanin, a kolike da će predstavljati opasnost za građane? Hoće li mu opet njegov ujak, sadašnji amabasador Srbije u Moskvi, nekadašnji Julovac i Šešeljevac, Momčilo Babić omogućiti da se formalno zaposli kao što ga je zaposlio dok je bio direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje“, navodi se u saopštenju.

SSP podseća da je sve ovo je Tužilastvo uradilo „iako već postoje dva svedoka saradnika, iako postoje fotografije o izvršenim zločinama kojima su pripadnici režima mahali po televizijama i koji su objavljene u svim medijima“.

„Ukoliko zbog traljavog vođenja istrage ili zbog objavljivanja dokaza u javnosti je ugroženo sprovođenje pravde u ovom slučaju, Tužilastvo je bilo dužno da javnosti saopšti imena pojedinaca koji su ugrozili istragu“, navodi SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari