SSR: Inicijativa za osnivanje Kancelarije za pomoć procesuiranim Srbima za ratne zločine 1Miodrag Linta Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Organizacija Savez Srba iz regiona (SSR) saopštila je danas da će predsednik tog udruženja Miodrag Linta pokrenuti inicijativu da se formira Кancelarija za pomoć procesuiranim Srbima za ratne zločine, protiv kojih su krivične postupke pokrenuli istražni i pravosudni organi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U saopštenju se navodi da bi cilj Кancelarije bio da pruža besplatnu stručnu i pravnu pomoć i finansira odbranu optuženih Srba i pripadnika bivše JNA od kojih se velika većina nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

„Suđenja su često duga i skupa i mnogi nemaju novca da sami snose troškove odbrane. Na ovaj način bi se pomoglo optuženim Srbima i članovima njihovih porodica da se na dostojanstven način brane od lažnih optužnica i montiranih sudskih postupaka“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi „formiranjem Кancelarije ne opravdavaju se zločini koje su počinili pojedinci sa srpske strane“.

„Najveći broj osumnjičenih, optuženih i osuđenih Srba se oseća ogorčeno jer su se časno borili za svoj narod i državu i žele sa svog imena da skinu ljagu ratnog zločinca. Važno je naglasiti da Hrvatska i Federacija BiH dugi niz godina finansiraju odbrane optuženih pripadnika Hrvatske vojske i policije, kao i pripadnika takozvane Armije BiH i policije BiH“, navodi se u saopštenju.

Linta je kao primer naveo Кanton Sarajevo „koji je u budžetu za 2019. godinu izdvojio više od 350.000 evra, a u budžetu za 2020. godinu 330.000 evra za pomoć bivšim pripadnicima vojske i policije BiH koji su optuženi za ratne zločine“.

„Hrvatska od početka rata do danas pokreće masovne krivične postupke protiv Srba i pripadnika bivše JNA s ciljem da cementira etničko čišćenje i onemogući njihov povratak“, kazao je Linta a navodi se u saopštenju.

Linta navodi da je biro Interpola u Zagrebu od svog osnivanja 2001. godine počeo, na zahtev Hrvatske, da raspisuje međunarodne poternice na osnovu kojih do današnjeg dana traju hapšenja Srba po čitavom svetu.

On je naveo da se tako „na Interpolovim poternicama nalazi više od 1.000 Srba“, a da je „dosad uhapšeno više od 170 Srba od kojih je 64 izručeno Hrvatskoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari