St. Protić: Vlast ne priznaje demokratiju, najbolje bi bilo da opozicija ne postoji pa da vladaju kako žele bez ikakve kritike 1foto FoNet Milica Vučković

„Ako je parlament ogledalo našeg društva, onda smo videli najružnije lice stvarnosti, na našu žalost i na našu sramotu. Ali verujem da većina ljudi u Srbiji ume bolje da se ponaša od svojih predstavnika u parlamentu“, rekao je za N1 istoričar Milan St Protić.

„Predstavnici građana u parlamentu treba da budu uzor ljudima kako da se ponašaju, a šta smo mi videli. Danas smo na sednici parlamenta videli mešavinu neverovatnih prostakluka i besmislica u čemu prednjače predstavnici vlasti. Oni to čine od početka, još kada su bili u svojoj prvoj partiji, sledeći svog prvog vođu koji je ovakvo ponašanje u parlamentu započeo. A zašto se to radi, pa da se podiđe najnižim strastima građanstva. To se radi sistematski, smišljeno i jako dugo. Trude se da jeftinim, odvratnim izrazima i uvredama zasene prostotu. I evo i sada vidimo, na primer, koliko je i pitanje Kosova spalo na najniže grane i postalo moneta za podkusurivanje i to tako što vlast optužuje opoziciju. I to zloupotrebljavaju, a sve kako bi impresionirali neuke i najneobrazovanije mozgove, a za Kosovo vlast ne daje ni pet para“, rekao je istoričar Milan St Protić u emisiji Dan uživo.

On je naveo i da građani danas nisu saznali ništa novo, da razgovori između Prištine i Beograda nisu ni pomenuti, kao i da se ponavljala stara priča o tome ko su patriote, a ko izdajnici.

„U toj priči u kojo optužuju opoziciju da su izdajnici preskočili su da kažu da njihov predsednik, u isto vreme dok oni napadaju, sedi s Kurtijem. Tako se javnost preparira, i to je jedini način kako oni brane integritet i narod na Kosovu, dok sa druge strane prave razne aranžmane kako bi sačuvali vlast i napravili sebi najbolju poziciju u odnosu na zapad. Vlast poklanja imovinu koja im ne pripada, a to niko nema pravo da radi. Da poklanja, kao da im je dedovina. Isto tako, jedno govore domaćoj javnosti, drugo strancima, pa se čak dogovore sa strancima da ih u domaćoj javnosti vređaju, a onda u isto vreme sa njima prave dogovore i sporazume. I to ne treba da čudi, jer strancima nije primarni interes demokratija u Srbiji“, naveo je istoričar.

„Vlast ne veruje u demokratiju – najbolje da opozicija ne postoji“

Govoreći o unapređenju izbornih uslova, St Protić je rekao, da nije u pitanju ima li vremena vlast to da uradi, već da li ima volje za tim.

„Da ima volje, ne bi se desilo sve što se desilo 17. decembra. Vlast ne veruje u demokratiju, ne može da se pomiri s tim da bilo gde izbubi vlast, zato sam suzdržan od bilo kakvih očekivanja. Ali sa druge strane, nema druge sem da opozicija uradi sve što može kako bi ostvarili najbolji rezultat. Ako se i napravi neki napredak u vezi sa izbornim uslovima onda to možda bude jezičak na vagi koji će prevagnuti da opozicija pobedi. Ali i ako pobedi tek onda sledi iskušenje – da li će valst prepustiti Beograd mirnim putem ili ćemo opet gledali neku mahinaciju kako da pobedu opozicije okrenu u svoju korist. To smo sve videli još kod Miloševića i to nije ništa novo. Mi se u Srbiji vrtimo u istom krugu, a suština je da vlast ne priznaje demokratiju, i da bi bilo najbolje da opozicija ne postoji pa da vladaju kako žele bez ikakve kritike.

Međutim, St Protić ističe da opozicija mora da nastavi da se bori.

„Borba tek predstoji, puna prepreka, frustracija, pobeda i poraza, jer je druga strana toliko silna da ne znate kako da joj se suprostavite. Ali nema druge, nego svaki put, da kada padnemo, ustanemo. Tako smo i Miloševića oborili, a i za njega niko nije verovao da će biti srušen. Ako smo uspeli njega da srušimo uspećemo i ove. Kada tačno, ne umem da kažem ali odustanak od borbe je predaja, a to sebi i svom potomstvu ne smemo da dozvolimo.

Parlament je sistematski unižavan kako bi narod rekao „šta će nam“

Na pitanje kako će izgledati rad parlamenta u novom sazivu, St Protić je istakao da će izgledati kako je izgledao i danas, i da bi vlastima jedino odgovaralo kada opozicije ne bi bilo.

„To se i dogodilo kada je bio bojkotovan, ali i tada su morali, zbog međunarodnog pritiska da raspišu izbore. I to ništa ne čudi jer je parlament u Srbiji sistemski unižavan. U ovoj državi nikada nije prihvaćeno da živimo u parlamentarizmu i da Skupština Srbije ima oreol i određeni ugled kao i da je to najviša i najznačajnija institucija u zemlji. Sve se činilo da se parlament ismeje i da se pokaže da je nepotreban, da je dovoljno da imate jednog čoveka koji odlučuje i prelama preko kolena. Mi se u ovoj zemlji nismo dogovorili da li žellimo da živimo u parlamentarnoj demokratijii i zato je sve je na silu. Vlastodržci zapravo hoće da vladaju u atuokratiji u atoritativnosti, a sve ostalo su dekor i fasada i to užasno ružna, da bi narod na posletku rekao – šta će nam to i zašto bi mi sa svim tim ljudima gubili vreme i citiram ‘trošili novac’“, naveo je St Protić.

On je istakao i da se vlast u svim oblastima bavi isključivo zloupotrebom, da to radi non – stop, i da ne treba očekivati od njih da se upristoje i postupaju legitimno.

„U Srbiji ništa nije ni legalno, a kamoli legitimo“, zaključio je istoričar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari