Šta će sve tražiti opozicioni poslanici iz Niša u novoj Skupštini Srbije 1Foto: Bojan Cvejić

Poslanici iz Niša iz redova opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, koja bi trebalo da se konstituiše krajem ovog meseca, uveliko pripremaju inicijative i teme kojima će se baviti, a među kojima će, kako kažu, prioritet biti one koje su vezane za grad i region iz kojeg dolaze.

Oni će kao prve i noseće teme tokom mandata, između ostalog, predložiti da se aerodrom „Konstantin Veliki“ vrati u vlasništvo Grada Niša, Ministarstvo privrede premesti u Niš, ovaj grad postane „poreski raj“ za IT sektor, a investitori koja država usmerava ka njemu zapošljavaju za dobre plate visoko obrazovani kadar umesto jeftine radne snagu za „motanje kablova“.

Od osam poslanika iz Niša u budućem srpskom parlamentu samo troje su „novi“ i svi su iz opozicionih stranaka – Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Srpskog pokreta Dveri.

Šta će sve tražiti opozicioni poslanici iz Niša u novoj Skupštini Srbije 2
Foto: Z. Miladinović

Svih pet poslanika iz vladajućih stranaka – Srpske napredne stranke, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Ljajićeve Socijaldemokratske partije Srbije, već su bili poslanici u prethodnim sazivima.

U Niš izmestiti Ministarstvo privrede i grad pretvoriti u poreski raj za IT sektor

Tamara Milenković Kerković, narodna poslanica koja je i potpredsednica Dveri i čelnica niškog odbora tog pokreta, kaže da će inicirati izmenu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koja će omogućiti povratak izvornih nadležnosti i prihoda Gradu Nišu, kao što su PDV, takse, porezi i druga fiskalna zahvatanja.

Tražiće, kaže, dislociranje Ministarstva privrede u Niš, jer će tada između ostalog administracija Ministarstva i ministar biti bliži problemima najsiromašnijeg dela zemlje, te donositi bolja sistemska rešenja i adekvatnije rešavati probleme.

Zalagaće se, dodaje, za  povratak svojinskih i upravljačkih prava Grada na Aerodromu „Konstantin Veliki“.

Insistiraće na osnivanju Garancijskog fonda Grada i banaka u korist domaćih privrednika iz Niša i sa siromašnog juga Srbije.

Šta će sve tražiti opozicioni poslanici iz Niša u novoj Skupštini Srbije 3
Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri

Tražiće uvođenje podsticaja i državne pomoći privrednicima Niša i siromašnog Juga Srbije, podsticaja za ukrupnjavanje sitnih poseda i oživljavanje napuštenih sela za povratnike iz dijaspore, kao i podsticaja za izgradnju infrastrukture.

Iniciraće uvođenje poreskih podsticaja za naseljavanje mladih i obrazovanih kadrova u Nišu, na Jugu Srbije i ispražnjenim graničnim područjima.

Njeni i prioriteti Dveri su i projekat „Niš – poreski raj“ za IT sektor“ i osnivanje slobodne carinske zone u Nišu.

Tražiće, kaže, posebna ulaganja države u brendiranje Niša kao turističkog centra Srbije „Niš – carski Grad“.

Ona kaže da će se posebno zalagati da mladi u Nišu i na Jugu Srbije dobiju prava na osamostaljenje od roditelja, pravo na prvo zaposlenje i pravo na stan, a sve kroz predlog Dveri da lokalne samouprave imaju obavezu izgradnje javnih stanova na najam, naselja za mlade, kao i pretvaranje napuštenih industrijskih objekata u kreativne prostore za njih.

“Ukidanje poreza i doprinosa mladim preduzetnicima u prvih pet godina će dati šansu Nišu da postane grad mladih, kulture, centar privrede , turizma i ekološki grad”, kaže ona.

Naša sagovornica dodaje da Dveri “spremaju poseban program za Niš u svim najvažnijim sferama koje građanima Niša treba da povrate grad koji im je otet”.

Prema njenim rečima, u okviru šestočlane poslaničke grupe Dveri, koja je uposlednja tri meseca radila na predlozima novih zakona, deklaracija i rezolucija, njena „nacionalna“ zaduženja odnose se na predloge koji treba da pruže podršku domaćem privredniku, poljoprivredniku, porodicama, majkama, samohranim majkama i samohranim očevima, te osobama sa hendikepom.

U njena zaduženja spadaju i akta o vraćanju otetih penzija penzionerima, rešenju problema radnika iz pljačkaških privatizacija, kao i oštećenih i diskriminisanih bankarskih klijenata, te ona koja se bave ženama preduzetnicama i ženama sa sela, kaže.

„Tražiću neradnu nedelju i u privatnom sektoru, nova rešenja u visokom obrazivanju, za novo nacionalno vaspitanje i obrazovanje. Biću u Narodnoj skupštini glas i mladih ali i glas ogromnog broja obespravljenih građana Srbije i iniciraću nove zakonske predloge u njihovu korist“, najavljuje ona.

Vratiti niški aerodrom Gradu i dovesti investitore koji ne „motaju kablove“

Đorđe Stanković, poslanik, potpredsednik Narodne stranke i predsednik niškog odbora te partije, kaže da će se takođe zalagati za povratak aerodroma „Konstantin Veliki“ u svojinu Grada Niša.

Šta će sve tražiti opozicioni poslanici iz Niša u novoj Skupštini Srbije 4
Đorđe Stanković: Foto privatna arhiva

Insistiraće na ekonomskoj decentralizaciji Srbije, koja će omogućiti veća izdvajanja republike za budžet grada Niša, koji je znatno siromašniji od budžeta Beograda i Novog Sada, pa i Kragujevca.

Zalagaće se za dolazak investitora koji u Nišu neće samo „motati kablove“, već otvarati fabrike u kojima će raditi vidoko obrazovani, a za svoj rad primati pristojnu zaradu.

„Univerzitet Niš se mora dodatno razvijati kao inovacioni centar koji će doprineti razvoju takve ekonomije“, kaže on.

Njegov prioritet biće i razvoj komunalne infrastukture Niša, kaže.

Prva nacionalna inicijativa ove stranke u Skupštini, u kojoj će učestvovati, biće smanjenje ovlašćenja i nadležnosti izvršitelja, te predlaganje sistemskog rešenja koje će obezbediti da nijedan građanin ne ostane bez svog doma i bude na ulici zbog naplate dugova.

„Naravno da očekujemo opstrukcije skupštinske većine povodom ovakvih predloga, posebno u slučaju našeg zalaganja za povratak niškog aerodroma u vlasništvo našeg grada. Očigledno je da aktuelna vlast ima dil sa Vansijem, koncesionarom beogradskog aerodroma, kojem takvo rešenje nipošto ne odgovara“, kaže Stanković.

On kaže da je potrebno da se opozicioni poslanici iz Niša, kao i njih skoro 90 u Skupštini, udruže oko tema od zajedničkog interesa, te pokažu građanima da su spremni da se bore za njih i da to umeju da rade.

„Do sada su poslanici, posebno oni iz SNS, bili pioni, koji su se zalagali isključivo za partijske interese, a potrebe građana ostavljali po strani. Moramo da pokažemo da smo spremni i sposobni da to radimo potpuno drugačije“, zaključuje Stanković.

Čuće se glas male Žitorađe ili Bosilegrada, bitka kroz poslanička pitanja

Jelena Milošević, poslanica, kao i članica Predsedništva SSP i čelnica niškog odbora te stranke, kaže da je njena prioritetna želja da se u Skupštini bavi decentralizacijom Srbije.

Šta će sve tražiti opozicioni poslanici iz Niša u novoj Skupštini Srbije 5
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

„Moja prva akcija kao poslanice biće da obiđem problematične delove Niša, kao i druge gradove i opštine na jugu Srbije. Biću glas mog Niša, te male Žitorađe, Blaca, Bosilegrada, Gadžinog Hana, koji su među najsiromašnijima u Srbiji i potpuno marginalizovani“, kaže ona.

Ona dodaje da će sve vreme dok traje njen mandat insistirati na poslaničkim pitanjima, kroz koja će ukazivati na probleme i predlagati rešenja.

Poslanici iz Niša su, inače, juče dobili rešenja koja potvrđuju takav njihov status u Narodnoj skupštini.

Kažu da je njihova obaveza da kvalitetno predstavljaju građane utoliko veća jer u Skupštini Srbije dve godine praktično nije bilo opozicije, a oni su na aprilskim parlamentarnim izborima u Nišu ostvarili bolje rezultate nego njihove stranke na republičkom nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i SNS su u Nišu zabeležili lošije rezultate nego u drugim većim gradovima u Srbiji.

Izborna lista „Zajedno možemo sve“, koju je predvodio Vučić, na parlamentarnim izborima na nivou Republike dobila je 42,3 odsto, dok je u Nišu osvojila 37,2 odsto glasova.

Drugoplasirana lista Ujedinjenih za pobedu Srbije, u kojoj su SSP i Narodna stranka, na republičkom nIvou imala je 14,2 odsto, a u nišu- 15,45 odsto glasova.

Patriotski blok, u kojem su Dveri i POKS, u republici je osvojio 3,9 odsto glasova, a u Nišu 4,89.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari