Šta Eskobar i Lajčak donose u Beograd posle posete Prištini 1Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak Foto: Twitter (arhiva)

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, boravili su u trodnevnoj poseti Kosovu, a planirano je da danas dvojica zvaničnika stignu u Beograd, gde će se, prvo odvojeno, a potom na trilateranom sastanku, u Vili Mir sresti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Izaslanici Eskobar i Lajčak susreli su se u Prištini sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, kao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Kako su izverstili agencija Beta i televizija N1, specijalni izaslanik SAD Eskobar izjavio je posle sastanka sa premijerom Kurtijem da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova.

– Iz američke perspektive, želim da kažem da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova. Pokazali ste da ste solidan partner, dobar prijatelj i na tome vam zahvaljujemo. Za Kosovo i region vidimo izvanredne mogućnosti – rekao je Eskobar, a objavio N1.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Kurtijem i Miroslavom Lajčakom kazao da su radili sa evropskim kolegama da prepoznaju Zapadni Balkan kao izuzetnu priliku, a ne opasnost i da ohrabruju sve strane da vide taj region kao potencijalno budućeg člana. Eskobar je dodao da dijalog koji se odvija pod okriljen EU ima punu podršku SAD-a.

Lajčak je poručio da su on i Eskobar na Kosovu da pošalju jasnu poruku da EU i SAD sarađuju i da pokažu da dele viziju Kosova, kao i dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

– Srećan sam što je poseta pružila priliku da sa predsednicom, premijerom, razgovaramo o našem planu za naredne mesece i nedelje. Nastavićemo naše diskusije. Ostaćemo ovde do srede, oni će nam pomoći da imamo jasnu sliku šta da očekujemo u budućnosti i da poguramo proces napred. U ovom trenutku želim da kažem da smo srećni što smo ovde zajedno – rekao je Lajčak, a preneli Beta i N1.

Predsednica Vjosa Osmani poručila je na sastanku sa dvojicom zvaničnika da Srbija blokira napredak u dijalogu.

– Već je jasno da Srbija svojim nekonstruktivnim pristupom blokira napredak u dijalogu – navela je Osmani, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je istakla da je Kosovo posvećeno dijalogu koji se fokusira na uzajamno priznavanje i rekla da je to dokazalo svojim predlozima datim tokom celog procesa, objavio je N1.

Kako je objavio portal Kosovo onlajn, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da poruke koje su plasirali politički lideri iz Prištine pokazuju istinsko odsustvo i svake pomisli na iskren i konstruktivan pristup dijalogu sa Beogradom.

– Drugačije se ne mogu tumačiti njihove neosnovane optužbe da zvanični Beograd „blokira dijalog“ i da je „dugačka lista“ sporazuma koje Beograd navodno nije ispunio, kako to iracionalno tvrdi Vjosa Osmani – rekao je Petković.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je osudilo onemogućavanje medijima na srpskom jeziku da izveštavaju sa konferencije za novinare kosovskog premijera i zvaničnika SAD i EU.

– Istovremeno postupkom privremenih institucija samouprave sprečava se pravo srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje i potvrđuje težak i diskriminisani položaj novinara i medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji. Apelujemo na međunarodne organizacije i institucije, posebno u oblasti zaštite slobode izražavanja i prava novinara, da osude ovakve zabrinjavajuće incidente i založe se da se svim medijskim radnicima omogući da nesmetano rade i obavljaju svoj posao – saopštila je Pres služba Ministarstva kulture i informisanja, a objavio portal Kosovo onlajn.

Kako je preneo Kljan Kosova, bilo je planirano da se Eskobar i Lajčak drugog dana posete susretnu sa predstavnicima opozicije na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari