Šta je Kurti hteo da postigne pismom Zelenskom u kojem je uporedio Srbiju i Rusiju? 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Aljbin Kurti, premijer Kosova, već duže vreme primenjuje strategiju grupisanja Srbije u autoritarna društva, koja se obično vezuju za Rusiju.

Srbija i Rusija se vode istom logikom u odnosu na svoje okruženje, dominacija i upotreba sile u međunarodnim odnosima.  Obraćajući se Zelenskom, u kontekstu predstave o sukobu na prostorima Ukrajine koji je preovlađujući na Zapadu, Kurti pokušava da prikrije pravo stanje stvari na Balkanu, kažu sagovornici Danasa komentarišući pismo koje je Kurti poslao predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

U pismo Kurti između ostalog navodi da „ne postoji ništa što bi Rusija i Srbija želele više od toga da prošire sukob iz Ukrajine na Zapadni Balkan“, kao i da „nema ničeg što bi Rusija i Srbija želele više od toga da prošire sukob iz Ukrajine na Zapadni Balkan“.

Fadil Ljepaja, politički analitičar, za Danas kaže da se Srbija i Rusija zapravo vode istom logikom u odnosu na svoje okruženje.

– Dominacija i upotreba sile u međunarodnim odnosima. Pozivanje na manjine je njihov mehanizam da preurede susedne države, bivše članice bivših SFRJ ili SSSR-a, te da im nametnu svoju volju i svoje interese. Tako su upotrebili i nasilnu promenu demografske strukture da bi je uskladili sa njihovim državnim interesima. Problem Srbije i Rusije je zajednički, a to je autoritarizam i ideologija, umesto demokratije i pravne države. Istočno pravoslavlje, rusko i srpsko, su u svom preporodu posle pada komunizma postali zvanična ideologija države i društva i kontrolišu najvažnije segmente odlučivanja, što je sasvim suprotno evropskom duhu i pravima i slobodama građana koja su u EU garantovana. Srednjovekovna Srbija koja je jača od moderne i evropske Srbije, dominira nažalost srpskom politikom i ona ima iste političke i vojne ciljeve kao i Rusija prema Ukrajini ali, na sreću ima manju rušilačku moć, i nepovoljniju po nju geopolitičku poziciju – navodi Ljapaja.

A politički analitičar Dragomir Anđelković pak smatra da su Kosovo i Metohija stolećima, bez obzira na razdoblje otomanske okupacije, od srednjeg veka do savremenog doba, bili delovi srpskih država.

– U okviru Velike Albanije su se ti naši krajevi nalazili jedino od 1941. do 1945. tokom nacističke i fašističke okupacije. A Albanci su na kosovsko-metohijske prostore, masovnije, i to neretko uz otimanje sprskih domova, počeli da se naseljavaju posle velike seobe Srba krajem 17. veka. Otuda, jasno je da Albanci već dugo otimaju ono što je srpsko a ne da je obrnuto. Obraćajući se Zelenskom, u kontekstu predstave o sukobu na prostorima Ukrajine koji je preovlađujući na Zapadu, Kruti pokušava da prikrije pravo stanje stvari na Balkanu te Albance koji su nesporno zaposeli tuđe, lažno predstavi kao žrtve – kaže Anđelković.

Dok Bojan Vranić, politički analitičar, podseća na to da Aljbin Kurti već duže vreme primenjuje strategiju grupisanja Srbije u autoritarna društva, koja se obično vezuju za Rusiju.

– Cilj te strategije je da se podrška Srbiji od strane zapadnih aktera ograniči ili ukine. Takve paralele, posebno one o imperijalizmu su neosnovane, pa stoga ni nemaju nekog većeg učinka – zaključuje on za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari