Šta je plan za nastavak protesta - ko poziva na blokadu beogradskog mosta Gazela? 1foto (BETAPHOTO Miloš Miškov)

Opozicija koja predvodi protest „Srbija protiv nasilja“ najavila je da će sutra 11. maja, ispred Vlade Srbije izneti kako će izgledati i kuda će se kretati protest najavljen za petak 12. maj, međutim na Fejsbuk nalogu Srđana Milivojevića, objavljeno je da će naprometniji most u Beogradu Gazela, biti blokiran tog dana.

Predstavnici opozicije su u sredu 10. maja, predali odštampane ostavke članovima Regulatornog tela za elektronske medije, gde se novinarima obratio poslanik Ne davimo Beograda Radomir Lazović.

Lazović je naveo da će sutra predati zahteve za ostavkama ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, te da će tom prilikom objaviti i detaljnije informacije oko samog protesta u petak, za koji kaže da će biti održan ako vladajuća koalicija, ali i REM do tada zahteve ne usliše. „Srbija će stati ako ne usvoje zahteve“, poručio je Lazović.

O tome kako će izgledati novi protest nije hteo da govori kako ne bi došlo, istakao je, do manipulacija.

Da će opozicija blokirati most Gazela rekao je u svom obraćanju na Televiziji Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je poručio da dok opozicija protestuje na Gazeli i brani ljudima da sa posla odu kućama, on raditi na napretku Srbije i rešavanju ključnih pitanja kako bi obezbedio miran i stabilan život građana Srbije.

Kako nezvanično saznajemo u opozicionim krugovima, organizatori protesta zaista i razmatraju kao jednu od solucija blokadu ovog mosta, s obzirom i na ranije blokade ovog mosta koje su se pokazale masovnim, ali i uspešnim u pritisku na vlast.

U sredu Nišlije izlaze na ulice, a u četvrtak Novosađani, a mogući su i protesti u još nekim gradovima Srbije. Moguće je, spekuliše se, da se sa tih protesta građani pozove da dođu u petak 12. maja u Beograd.

Ipak, zvaničnu potvrdu ovih informacija, kao ni plan za protest, nismo mogli da dobijemo kod opozicionara koje smo upitali.

Saglasni su da sa tim informacijama sada ne treba izlaziti kako to vlast ne bi mogla da iskoristi.

Da će protesta biti u petak ako vlast ne ispuni zahteve prvi put je rečeno na kraju šetnje održane u ponedeljak, kada su organizatori i pročitali zahteve protesta.

Na Fejsbuk nalogu poslanika DS Srđana Milivojevića objavljen je, u sredu 10. maja i plakat poziv na okupljanje sa naznakom da će Gazela biti blokrana.

Ipak, na Tviter nalogu Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, koja takođe podržava protest, nema najave blokade Gazele.

Podsetimo, zahteva se smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilju, te krše novinarski kodeks, ali i oduzimanje frekvencija televizijama Pink i Happy iz isto razloga, kao i zabrana rijalitija.

Zatražena je i smena, odnosno ostavka, Gašića i Vulina, kao i hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo.

Zahtev za sednicu su poslanici pokušali u utorak da predaju predsedniku Skupštinu Vladimiru Orlića, a kako im ulazak u njegov kabinet nije bio dozvoljen, oni su zahtev zalepili na vrata kabineta.

Isti scenario se desio i u REM-u, gde poslanicima takođe nije bio dozvoljen ulaz do pisarnice, jer ona, kako im je rečeno, ne radi iz tehničkih razloga.

Predsednik Srbije je, podsetimo, pozvao na miting Srpske napredne stranke koji su podržale i druge vladajuće stranke, 26. maja.

On je u poslednjem obraćanju, uživo emitovanoj izjavi za TV Pink iz Presedništva Srbije, upitao i šta je zahtev opozicije, povodom masovnog okupljanja građana u ponedeljak 8. maja „Srbija protiv nasilja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari