Šta je u Beogradu rekao EU izaslanik za sankcije i da li je sada zaista gotovo sa izbegavanjem uvođenja restriktivnih mera Rusiji? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izaslanik Evropske unije za sankcije Dejvid O’Saliven, koji se tokom boravka u Srbiji, u sredu i četvrtak, 10. i 11. maja, susreo sa predsednikom i premijerkom Srbije, došao je sa jasnom porukom da Srbija više nema prostora da izbegava uvođenje sankcija Rusiji, uoči donošenja novog paketa restriktivnih EU prema toj zemlji.

Ovdašnja javnost, iz šturih, zvaničnih sapštenja sa Andrićevog venca i kabineta premijerke, nema istinski uvid u to šta je ovaj evropski zvaničnik preneo njima, kao i šta su oni njemu poručili, ali, jedno je izvesno – Dejvid O’Saliven svoj izveštaj podnosi i direktno je odgovoran – Mejrid Makgines, evropskoj Komesarki za finansijske servise, finansijsku stabilnost i tržište kapitala, što, posledično je, neupitno upućuje na zaključak o izuzetnosti pritiska EU da se Srbija, kao „treća zemlja“ konačno priključi i uskladi svoju spoljnu politiku sa Unijom, kada je o Rusiji reč.

Na pitanje zbog čega ovaj evropski zvaničnik, sa ovakvim opisom funkcije, baš u ovom trenutku, dolazi u Beograd, Goran Miletić, direktor Civil right defendersa za Evropu, objašnjava za Danas da on dolazi sada jer se priprema novi paket sankcija vezan za Rusiju, a fokus mera u ovom paketu su „treće zemlje“ koje služe za izbegavanje sankcija.

– On se sastaje sa Vučićem i Brnabić jer je njegova funkcija ustanovljena tako da uvek „vodi dijalog na najvišem nivou“. Dolazi sa veoma jasnom porukom – a to je da Srbija ne sme biti zemlja preko koje će se zaobilaziti sankcije. Njegova poruka je ista kao i u javnosti – ne sme biti pravljenja profita od strane trećih zemalja koje žele saradnju sa EU tj. da se sankcije moraju uvesti – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Dejvid O’Saliven je iskusni evropski diplomata koga neki pamte još od vremena kada je bio šef kabineta Romana Prodija.

– Funkcija na koju je postavljen u decembru 2022. godine je ustanovljena da se osigura da treće zemlje ne izbegavaju sankcije koje su uvedene Rusiji. Kao međunarodni izaslanik za sprovođenje sankcija Evropske Unije on se uvek sastaje sa trećim državama i to uvek na najvišem nivou. Naprimer, u februaru je to bio sastanak sa UAE koja je takođe jedna od država za koju ne želi da uvede sankcije Rusiji – ističe Goran Miletić.

Šta je u Beogradu rekao EU izaslanik za sankcije i da li je sada zaista gotovo sa izbegavanjem uvođenja restriktivnih mera Rusiji? 2
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Kako dodaje, „postoji verovanje da je evropska birokratija spora, ali se u Srbiji prećutkuje da je veoma temeljna, tako da je očigledno da je posle mnogo paketa sankcija, došao red i na onaj u kojima će fokus biti na trećim zemljama“.

– Kao i uvek, postojaće procedura i sankcije se neće uvoditi preko noći i automatski, ali je definitivno da je ovo bio susret gde je Srbiji stavljeno do znanja da kao kandidat za članstvo nema više prostora za izbegavanje – naglašava sagovornik Danasa.

Na pitanje kada sledi uvođenje sledećeg paketa sankcija, Miletić kaže: „To ne znamo, zavisi od zemalja članica i usaglašavanja koje može potrajati“.

– Za sada znamo da je predlog odluke napisan i poslat svim članicama na izjašnjavanje početkom ovog meseca – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari