Izaslanik EU za sankcije kod Ane Brnabić: Šta je novi predlog iz Brisela 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastaće se danas popodne sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za primenu sankcija Dejvidom O Salivenom, najavljeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.

Dejvid O Saliven je od 2014. do 2019. bio ambasador Evropske unije, odnosno šef misije EU, u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u njegovoj biografiji.

Ova poseta dolazi u vreme kada se u sedištu Evropske unije razmatra predlog Evropske komisije o jedanaestom paketu sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Glavna vest iz ovog paketa je da Brisel predlaže kaznene mere trećim zemljama koje svesno zaobilaze sankcije EU. Drugim rečima, ovo je pokušaj EU da počne sa takozvanim „sekundarnim sankcijama“ koje SAD već neko vreme primenjuju na globalnom nivou, piše Radio Slobodna Evropa na svom portalu.

U nacrtu uredbe, u koju je imao uvid Radio Slobodna Evrope (RSE), najavljuju se neki koraci koje Brisel treba da preduzme pre nego što izrekne bilo kakvu kaznu.

U tekstu se navodi da bi „sprečila zaobilaženje restriktivnih mera preko jurisdikcije trećih zemalja, Unija treba da usmeri svoje napore na jačanje bilateralne saradnje kroz diplomatski angažman i pružanje tehničke pomoći trećim zemljama u pitanju.“

Takođe se napominje da „pre nego što stavi treću zemlju na listu obuhvaćenih ovom merom, Unija treba da obavesti i zatraži stavove njene vlade na osnovu preliminarnih nalaza tehničke analize i nameravanih korektivnih mera.“

To sve znači da će EU za početak imati blag pristup i da će već pripremljeni aneks ciljanih zemalja ostati prazan još neko vreme, piše RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari