Šta očekivati od godišnjeg Izveštaja Evropske komisije? 1Foto: FoNet/ Evropska komisija

Nema mesta za preterano “oduševljenje” u vezi sa ključnim nalazima Izveštaja Evropske komisije s obzirom da je određeni ograničeni napredak u pojedinim ključnim oblastima isključivo formalne prirode.

Vrlo moguće da je unutar kolegijuma Komisije došlo do nekog “kompromisa” i da će preporučiti neka tehnička poglavlja da se otvore, koja nisu vezana za osnovne vrednosti, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali šta očekuju da će doneti godišnji Izveštaj Evropske komisije o Srbiji i ispunjenosti kriterijuma za članstvo u EU, koji će danas biti objavljen.

Srđan Majstorović, predsednik UO Centra za evropske politike, za Danas kaže da je siguran da će se Izveštaj čitati iz različitih perspektiva, u zavisnosti da li je čitalac pripadalnik stranke na vlasti, ili želi kritički i objektivno da sagleda širi kontekst u kojem se Izveštaj objavljuje.

– Mislim da nema mesta za preterano “oduševljenje” u vezi sa ključnim nalazima Izveštaja s obzirom da je određeni ograničeni napredak u pojedinim ključnim oblastima isključivo formalne prirode. Suštinski efekat, ili tzv. track record, još uvek nije vidljiv kada se radi o izbornim uslovima, funkcionisanju demokratskih institucija, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala ili slobodi izražavanja – navodi on.

Majstorović ukazuje da će konačnu odluku o otvaranju klastera doneti 27 članica jednoglasno, nakon što se uvere da je Srbija učinila suštinski napredak u navedenim oblastima.

– To neće biti ni malo lako jer postoji određeni stepen nepoverenja članica Unije prema jeziku Evropske komisije koji se koristi u Izveštaju i koje će definitivno mnogo strožije sagledavati tok reformi u Srbiji, tako da je rano za procene – kaže Majstorović.

Natan Albahari, međunarodni sekretar PSG, za naš list navodi da je moguće da će EK preporučiti otvaranje dva klastera, kako već prenose mediji.

– To je vrlo moguće, jer deo komisije, pogotovo sekretarijat za proširenje i susedsku politiku koji vodi Varhelji, gura da se ubrzaju pregovori Srbije. Ne znam da li ste videli tekst u Politico od pre par nedelja koji potvrđuje ono čega smo se plasili kada je Orbanov čovek došao na mesto Komesara za prosirenje. I da on zapravo pokušava da umanji kritike prema Srbiji u oblasti vladavine prava i slobode medija. Tako da je vrlo moguće da je unutar kolegijuma komisije došlo do nekog “kompromisa” i da će preporučiti neka tehnička poglavlja da se otvore, koja nisu vezana za osnovne vrednosti – objašnjava Albahari.

On očekuje da izveštaj bude sličan onom iz prošle godine.

– Biće balans između kritike i pohvale. Komisija će sigurno, na primer, imati “serious concerns”(ozbiljna zabrinutost) u delovima oko korupcije i vladavine prava ali će takođe pohvaliti napore u borbi protiv korupcije i ohrabriti vlast da uradi više u toj oblasti. Kad je spoljna politika u pitanju, tj. poglavlje 31, dobićemo pohvale da je procenat usaglašenosti delimično povećan, ali i kritike da se nismo uskladili sa ključnim dekleracijama kada su Kina i Rusija u pitanju. I tako za većinu ostalih segmenata – navodi on.

Kako dodaje, sve zavisi koliko jako su se borile različite jedinice u Direktoratima i koliko žele da stave kritike na prvo mesto.

– Ako uzmemo u obzir govor i posetu Ursule von der Lajen od pre par nedelja, kao i njenu odbranu Varhelja povodom optužbi da ublažava kritike prema Srbiji, onda možemo verovatno i očekivati da će naglasak biti na pozitivnim stvarima koje je Srbija učinila u procesu pristupanja. To ne znači da neće biti i oštre kritike, samo će biti potrebno malo dublje pročitati ceo izvestaj – zaključuje Albahari.

Izveštaj Evropske komisije biće predstavljen danas popodne u Strazburu, a portal European Western Balkans je imao uvid u nacrte zaključaka ovog izveštaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari