Šta radi opozicija na Veliki petak - ko farba jaja i eksperimentiše, a ko posao prepušta mlađima i iskusnijima? 1Foto: Gradske pijace Beograd

Ovaj tmurni Veliki petak političari opozicije provode porodično. Budući da se na ovaj dan farbaju jaja neki od njih to sami rade, neki prepuštaju mlađim ili starijim i iskusnijim ukućanima.

A neki i eksperimentišu, poput Đorđa Miketića iz stranke Zajedno, za kojeg je Uskrs najlepši praznik.

– Ove godine farbamo 25 jaja, a eksperimentišemo sa ljubičastim kupusom te jaja ispadnu jadran plava. U mnogim kulturama širom sveta, jaje je simbol novog života, plodnosti i ponovnog rođenja. Hiljadama godina Iranci ukrašavaju jaja na Noruz (prim.prev – novi dan), tačnije iransku Novu godinu koja pada na prolećnu ravnodnevicu, slaveći buđenje proleća i novog ciklusa prirode – podseća on za Danas.

Šta radi opozicija na Veliki petak - ko farba jaja i eksperimentiše, a ko posao prepušta mlađima i iskusnijima? 2
Foto: Ljiljaan Ćolić Miketić

Kako dodaje, jaje je obavezno i na trpezi tokom jevrejske Pashe, koje simboliše novi početak, slobodu i nadu nakon ropstva u egiptu.

– Mi hrišćani slavimo uskrsnuće Isusovo, kao simbol života, ponovnog rađanja i pobede nad smrti – ukazuje Miketić .

Kako zaključuje, simbolika novog života, plodnosti i uvezanosti čoveka sa prirodom, kroz mnoge kulture i civilizacije, čini da ovaj praznik predstavlja blagorodnu tradiciju bezmalo čitavog čovečanstva.

Miketić nam je posalo o fotografiju eksperimenta sa bojenjem jaja ljubičastim kupusom.

A liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkoviski kaže da nas je kišni i tmurni dan podsetio na simboliku Velikog petka.

– Tog dana pala je senka na lice čovečanstva. Čovek je osudio Boga. Zato je Veliki petak dan kada se ni zvona u crkvi ne čuju. U susret prazniku pobede života, Vaskrsenju Gospodnjem, bojimo jaja i pripremamo ručak. Ove godine naša trpeza će biti malo skromnija, jer se domaćica prilično umara, ali kao i svake godine ofarbaću vaskršnja jaja u različitim bojama – navodi Đurđević Stamenkovski.

Šta radi opozicija na Veliki petak - ko farba jaja i eksperimentiše, a ko posao prepušta mlađima i iskusnijima? 3
Foto Milica Đurđević Stamenkovski

Ona će, kaže, spremiti jela i kolače koja najviše vole njeni ukućani.

– Dogodine, ako Bog da, u našem domu slavićemo Vaskrs kao četvorčlana porodica. To je za mene najveći blagoslov i dar ovog praznika – kaže ona.

I Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, se uvek trudi da ove praznične dane provede u Nišu sa svojom porodicom.

– Kod nas se tradicionalno jaja farbaju na veliki petak i za to je uvek „zadužena” moja baba Mila. S obzirom na to da baba ima puno unuka i praunika, uvek se farba veliki broj jaja i to većina u lukovini dok crvenu boju čuvamo za čuvarkuću. Mojoj baba uživa u farbanju jaja a tu smo i svi mi da pripomognemo. Ali ove godine dok sprema Uskrs stalno se začudjena vraća na to da jedno jaje na niškoj pijaci košta 20 dinara – kaže on za Danas.

Potpredsednica DS Dragana Rakić kaže da Veliki petak provodi u krugu svoje najuže porodice, suprugom i sinom i spaja praznik i posao.

– Planiram da ovog puta ofarbam veću količinu jaja, jer ću učestvovati u akciji Gradskog odbora Demokratske stranke u Vršcu gde ćemo u subotu sugrađanima poklanjati uskršnja jaja. Tom prilikom ću kao narodna poslanica razgovarati sa Vrščankama i Vrščanima o tome kako da naš grad i Srbiju učinimo boljim mestom za život – kaže ona za Danas.

Kako dodaje, praznici su vreme sabiranja računa, pogleda iza sebe, ali i vreme kada se budi nada i oči su uprete u budućnost.

– Neka ovaj Uskrs bude početak promena i pobede dobrote nad mržnjom, istine nad lažima, slobode nad ropstvom, pravde nad nepravdom. Srećan Uskrs svima koji ga slave – želi ona.

Šta radi opozicija na Veliki petak - ko farba jaja i eksperimentiše, a ko posao prepušta mlađima i iskusnijima? 4
Foto: privatna arhiva

Nebojša Zelenović, predsednik „Zajedno“ kaže za Danas da Uskrs provodi sa porodicom, kao i svake godine.

On nažalost nije stigao da šara jaja, ali da su deca sa bakom već sva jaja našarali i spremili za farbanje.

Posalo nam je fotografiju jednog od uskršnjih jaja koje je ofarbala njegova ćerka Divna uz bakinu pomoć.

Pavle Grbović, lider PSG, navodi da će se potruditi da veći deo dana provede kod kuće i da ispuni obećanje dato supruzi da neću zakazivati puno sastanaka.

– S obzirom da živimo sami nas dvoje nećemo farbati veliki broj jaja, verovatno nešto simbolično, 10-15 komada – kaže on za Danas.

Jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović predstojeće praznike provešće u krugu porodice, a unapred se raduje farbanju jaja sa ćerkom koja to jako voli.

– Njoj ću ostaviti i da odredi količinu jaja, uz nadu da taj broj ipak neće biti prevelik. Takođe u toku su i pripreme za veliki porodični ručak koji tradicionalno pravim u nedelju, kada će na trpezi biti jagnjetina – kaže Veselinović za Danas.

A njegov kolega iz pokreta Radomir Lazović će praznike provesti sa devojkom i prijateljima, pošto je, kako navodi za Danas, bilo puno obaveza u prethodnom periodu.

– Što se tiče verskih osećanja mislim da je to privatna stvar kojoj u politici nema mesta – smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari