Šta se može očekivati od susreta Vučića i Kurtija u Briselu, 18. avgusta? 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti kontinuiranim podizanjem tenzija između dva naroda održavaju svoju relevanost na međunarodnoj i domaćoj sceni – kaže za Danas Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, u odgovoru na pitanje šta očekuje od sastanka od sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, 18. avgusta.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je juče, dva dana nakon incidenta na severu Kosova, koji je pretio da pređe u otvoreni sukob i rat, zbog pokušaja primene recipročnih mera kosovskih vlasti, kada je reč o dokumentima za Srbe, rekao da će odzvati pozivu iz Briselu rečima – nije mi teško.

Prema rečima Beširija, da tih tenzija nema, političko postojanje i Vučića i Kurtija bi bilo više nego upitno.

– Ipak, za razliku od neveštog Kurtija, Vučić odlično vodi PR kampanju godinama da je garant stabilnosti, a njegova taktika je da se uvek na dijalogu pojavi, sasluša, kaže šta ima, obeća i vrlo malo sprovede od obećnog. Kurti s druge strane je nestrpljiv i hoće sve i odmah – ističe sagovornik Danasa.

Kako dodaje, najavljeni sastanak za sredinu avgusta nije ništa novo do uranjeni već dogovoreni susret dvojice lidera koji je već zakazan za početak jeseni.

– Do tada su tehnički timovi trebalo da ožive energetski sporazum i usaglase pitanja imovine, nestalih lica i povratka raseljenih. Energetski sporazum je dodatnim rešenjima preciziran u junu, a tekst političke deklaracije za rešavanje pitanja nestalih je pripremljen za potpis predsednika i premijera, što je uvod u rešavanje ostalih pitanja što je ujedno i moje očekivanje od ovog susreta. Neodgovorno pozorište koje je organizovala Srpska lista, a koordinisao Andrićev venac krajem jula za posledicu ima širenje straha među Srbima, a zarad slanja poruke Beorgrada Prištini da nije suverena zemlja. Time najviše gube građani Severa, koji se više plaše kamarile među sobom nego Kurtija, a poene dobijaju Vučić i Kurti – ističe Beširi.

Šta se može očekivati od susreta Vučića i Kurtija u Briselu, 18. avgusta? 2
Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Suština je, dodaje on, da su tablice trivijalna stvar koja sprečava razvoj dijaloga više od dve godine, a sve zbog nepostojanja istinske želje Beograda i Prištine da dijalog uspe.

– Istina, on i neće uspeti bez malo političke zrelosti Vučića i malo više Kurtijevog razumevanja odnosa snaga i pritiska međunarodne zajednice, pre svega EU, Nemačke i SAD. Međutim, za održivost dogovorenih politika ipak je važno da iza odluka jednom stanu i građani kojih se iste tiču. Do tada, nema održivog mira, samo bogaćenja političke elite na vlasti i kriminalaca oko njih – zaključuje naš sagovornik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak uveče da će se odazvati pozivu koji je Brisel uputio Beogradu i Prištini na dijalog 18. avgusta, ali da „ne zna više o čemu može“ da razgovara.

„Sve je potpuno iscrpljeno, i više ne znate šta je to što možete da uradite. Otići ću, ali ne očekujem ništa, ko god misli da je sa Kurtijem moguće sačuvati mir, taj mnogo greši“, rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije.

Predsednik Srbije i premijer Kosova Albin Kurti su 1. avgusta poziv dobili od šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da dođu u Brisel i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima.

Poziv je došao u vreme pojačanih tenzija na Kosovu nastalih nakon što su Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema graničnim prelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak.

Povodom tenzija na severu Kosova Vučić je rekao da je zemlja bila „na korak od katastrofe“ i upozorio da bi odgovor Srbije bio drugačiji nego ranije ako bi bila napadnuta.

Vučić je kazao da će vlasti Srbije „čuvati mir i moliti za mir“, ali da „neće nikoga pustiti da tuče“ srpski narod.

S druge strane, kosovske vlasti, odnosno premijer Kosova, optužio je Srbiju da provocira sukobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari