Šta se zapravo nalazi na majici osumnjičenog za ubistva kod Mladenovca i da li je reč o neonacizmu? 1foto Screenshot

Osumnjičeni U. B. za osam ubistava i 14 ranjavanja kod Mladenovac na sebi je u trenutku hapšenja imao plavu majicu na kojoj s prednje strane piše Generacija 88 na proputovanju sa mapom tri zemlje.

Natpis na toj majici je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, protumačio na način da je U. B. poštovalac Hitlera, dok su tabloidi i poslanik SNS i advokat Vladimir Đukanović tvrdili da se na majici nalazi mapa tri nacističke zemlje Španije, Italije i Nemačke.

Ipak, ukoliko se malo pažljivije pogleda majica i mapa Evrope vodi se da su na na majici Španija, Francuska i Italija.

Na to je na svom Tviter nalogu ukazao i novinar Nemanja Rujević.

On je napisao: „Da li su tabloidi poput Blica stvarno spremni da na ovoj mapi vide Nemačku umesto Francuske kako bi podržali Vučićevu zaumnu priču? Jesu“.

Šta se zapravo nalazi na majici osumnjičenog za ubistva kod Mladenovca i da li je reč o neonacizmu? 2
Foto: Shutterstock/Pyty

Reagovao je i bivši predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović iz redova DS. On je na svom Tviteru napisao: „Generation 88 (grafika tri mediteranske države I/F/E) on tour“ Ako je to nacistički simbol, evo uhapsite me momentalno, zbog širenja naci slike. A ako nije, sramite se što sakrivate stvarne uzroke tragedije i lupetate. Time doprinosite da se bezumna ubistva ponavljaju“.

Osim Rujevića i Kuzmanovića, brojni korisnici Tvitera su se uključili u diskusiju i naveli da je reč o majici sa maturantske ekskurzije i da su na njoj prikazane zemlje koje su maturanti iz Mladenovca posetili.

Podsetimo, Vučić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je u četvrtak uveče načinjen teroristički akt i da su antiterorističke jedinice imale zadatak da uhapse ili neutrališu teroristu. On je naveo i da je osumnjičeni nosio majicu na kojoj piše „Generacija 88“.

Kako je objasnio 88 je kod za „Hajl Hitler“ budući da je H osmo slovo abecede.

„U Srbiji si našao Hitlera, đubre jedno, koji je toliko nesreće naneo ovom narodu, pa si ovde našao njemu da mu se diviš i ubijaš ljude“, uzviknuo je on.

Kada je reč o motivima za uhapšenog U. B. Vučić je rekao i da je U.B. kazao da je zločin počinio zbog „omalovažavanja“.

„Omalovažavanje, jedna glagolska imenica koju ponavlja sto puta“, naveo je Vučić.

Deo stručne javnosti se pak ne slaže sa ocenama da je kod Mladenovca izvršeno delo terorizma. Tužilaštvo se još nije oglasilo i kavlifikovalo delo U. B.

Sve vesti o masovnom ubistvu kod Mladenovca i u školi na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari