Filip Ejdus o masovnom ubistvu kod Mladenovca: Ne vidim objektivni osnov da se ovaj zločin okarakteriše kao terorizam 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dok zainteresovana javnost čeka kako će tužilaštvo kvalifikovati delo U. B. osumnjičenog za osam ubistava i 14 ranjavanja u okolini Mladenovca u četvrtak uveče, političari sugerišu da je ovo bio akt terorizma. Ipak, stručna javnost je oprezna u donošenju takvih sudova budući da su informacije zvaničnih organa zasad šture o motivima za ovaj zločin. Iz onoga što se zasad zna, teško je izvući zaključak da je zaista reč o terorizmu.

Filip Ejdus, vanredni profesor FPN, za Danas kaže da u svetu postoji puno definicija terorizma ali se one sve manje više vrte oko upotrebe nasilja, posebno protiv civila u cilju zastrašivanja i postizanja nekih političkih ciljeva.

– U našem pravnom sistemu, ovaj napad bi mogao da bude kvalifikovan kao teroristički samo ukoliko je napadač imao nameru da zastraši stanovništvo, prinudi državu ili međunarodnu organizaciju da nešto učine ili ne učine ili da povredi njihove strukture. Na osnovu onoga što za sada znamo o ovom slučaju, napad je usledio nakon privatne svađe tako da ne vidim objektivni osnov da se ovaj zločin okarakteriše kao terorizam – navodi on.

Filip Ejdus o masovnom ubistvu kod Mladenovca: Ne vidim objektivni osnov da se ovaj zločin okarakteriše kao terorizam 2
Foto: FoNet/Božana Pavlica

Podsetimo, najpre je ministar policije Bratislav Gašić iste večeri ubistva nazvao terorističkim, a sutradan je i predsednik države Aleksandar Vučić isto učinio na konferenciji za novinare.

Čini se da je jedan od osnova za ovakve tvrdnje vlasti majica koju je uhapšeni nosio i strah koji je ubistvima izazavao.

Vučić je rekao i da su antiterorističke jedinice imale zadatak da uhapse ili neutrališu teroristu. On je naveo i da je osumnjičeni nosio majicu na kojoj piše „Generacija 88“.

Kako je objasnio 88 je kod za „Hajl Hitler“ budući da je H osmo slovo abecede.

„U Srbiji si našao Hitlera, đubre jedno, koji je toliko nesreće naneo ovom narodu, pa si ovde našao njemu da mu se diviš i ubijaš ljude“, uzviknuo je on.

Kada je reč o motivima za uhapšenog U. B. Vučić je rekao i da je U.B. kazao da je zločin počinio zbog „omalovažavanja“.

„Omalovažavanje, jedna glagolska imenica koju ponavlja sto puta“, naveo je Vučić.

Vuk Vukasnović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za Danas je u petak rekao da još nije poznato da li je napadač imao pomagače, ali da je bez obzira na broj osumnjičenih, za definisanje terorizna i dalje ključno pitanje motiva, odnosno da li postoji političko ideološka motivacija.

– Ako se ustanovi da je mladić koji je osumnjičen da je počinio masakr u Mladenovcu bio vođen bilo kakvim ideološkim pogledom na svet, a govori se da je navodno bila ideologija hitlerizma, onda bi to čak i moglo da se tretira do jedne mere kao teroristički napad. S obzirom na to da smo imali u jednom periodu naročito u Evropi između 2015. i 2017. napade islamističke države koje su izvršavali pojedinci koji se zovu „napadi vukova samotnjaka“. Imali smo i slične incidente koji podrazumevaju napade desničarskih grupa odnosno pojedince koji su inspirisani ne samo džihadostičkim nego i desničarsko-nacionalističkim idejama za ovakve napade – ukazuje Vuksanović.

On ističe da je u takvim slučajevima veoma tanka linija koja može da govori o takozvanom terorističkom napadu koji izvršavaju „usamljeni vukovi“ ili ubistva koja počinje poremećeni pojedinci.

– Definicije se konstatno sudaraju. Proteklih godina se promenila priroda terorističkih napada u smilu da ih može izvršiti i pojedinac inspirisani bilo džihadističkim ili desničarskim idejama. Sve veoma zavisi da li se nekim političkim pogledom na svet rukovodio ovaj pojeidnac prilikom izvršenja masakra i odnosno da li mu je bio deo motiva – zaključio je Vuksanović.

Sve vesti o masovnom ubistvu kod Mladenovca i u školi na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari