Da li se u Mladenovcu dogodio teroristički akt? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, a zatim i predsednik države Aleksandar Vučić, su masovno ubistvo kod Mladenovca u četvrtak, okarakterisali kao teroristički akt.

Budući da se u vreme pisanja ovog teksta nije oglašavalo tužilaštvo, postavlja se pitanje ima li pucnjava kod Mladenovca elemente terorizma.

Vučić je naveo i da su antiterorističke jedinice imale zadatak da uhapse ili neutrališu teroristu. On je naveo i da je osumnjičeni nosio majicu na kojoj piše „Generacija 88“.

Kako je objasnio 88 je kod za „Hajl Hitler“ budući da je H osmo slovo abecede.

„U Srbiji si našao Hitlera, đubre jedno, koji je toliko nesreće naneo ovom narodu, pa si ovde našao njemu da mu se diviš i ubijaš ljude“, uzviknuo je on.

Poslanik SNS i advokat Vladimir Đukanović je na svom Tviter nalogu napisao: „Ludak koji je jutros uhapšen nosio je nacističku duksericu sa natpisom „Generacija 88“. Broj 8 je simbol osmog slova abecede, a broj 88 je skraćenica za „Hajl Hitler“. Vidi se da je ujedinio Nemačku, Italiju i Španiju na duksu kao simbole fašističkih režima tokom Drugog svetskog rata“.

Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, za Danas kaže da nije poznato da li je napadač u okolini Mladenovca imao pomagače, ali da bez obzira na broj osumnjičenih, za definisanje terorizma i dalje je ključno pitanje motiva, odnosno da li postoji političko ideološka motivacija.

– Ako se ustanovi da je mladić koji je osumnjičen da je počinio masakr u Mladenovcu bio vođen bilo kakvim ideološkim pogledom na svet, a govori se da je navodno bila ideologija hitlerizma, onda bi to čak i moglo da se tretira do jedne mere kao teroristički napad. S obzirom na to da smo imali u jednom periodu naročito u Evropi između 2015. i 2017. napade islamističke države koje su izvršavali pojedinci koji se zovu „napadi vukova samotnjaka“. Imali smo i slične incidente koji podrazumevaju napade desničarskih grupa odnosno pojedince koji su inspirisani ne samo džihadističkim nego i desničarsko-nacionalističkim idejama za ovakve napade – ukazuje Vuksanović.

On ističe da je u takvim slučajevima veoma tanka linija koja može da govori o takozvanom terorističkom napadu koji izvršavaju „usamljeni vukovi“ ili ubistva koja počinje poremećeni pojedinci.

– Definicije se konstatno sudaraju. Proteklih godina se promenila priroda terorističkih napada u smilu da ih može izvršiti i pojedinac inspirisani bilo džihadističkim ili desničarskim idejama. Sve veoma zavisi da li se nekim političkim pogledom na svet rukovodio ovaj pojeidnac prilikom izvršenja masakra i odnosno da li mu je bio deo motiva – navodi Vuksanović.

Dobrivoje Radovanović, kriminolog je gostujući na televiziji N1 pak rekao da ne smatra da je reč o terorizmu.

– Meni se čini da tu nema ni T od terorizma. Radi se jendostavno o tome da se čovek posvađao, otišao uzeo oružje i ubijao redom. Za terorizam moraju da postoje mnoge značajke i politička pozadina. Ali, ako je terorizam, država snosi odgovornost za to. Obaveštajne službe su onda bile obavezne da taj terorizam spreče i otkriju na vreme. Mislim da je reč o klasičnom impuslivnom aktu čoveka koji se posvađao i nije mogao sebe da kontroliše – naveo je Radovanović.

Na pitanje o tome da je MUP napad okarakterisao kao teroristički, odgovara da su MUP i političari najmanje kvalifikovani da kažu da li je terorizam ili ne. Kako je dodao to je posao za tužioca a posle njega za sudiju koji može i ne mora da prihvati tu kvalifikaciju.

Upitan koje mere se sprovode u slučaju terorističkih akta odgovara da ako je u pitanju terorizam država mora vrlo pažljivo da analizira šta i zašto se desilo i ko je bio logistička podrška, ko je još udružen u taj akt i koja teroristička organizaciaj stoji iza toga.

Odgovarajući na pitanje da li može doći do toga da tužilaštvo povuče ovu kvalifikaciju, kaže da tužilac mora nezavisno da radi svoj posao bez obzira na sve.

Sve vesti o masovnom ubistvu kod Mladenovca pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari