Šta su političari iz bivše Jugoslavije delili na mrežama iz Njujorka? 1foto: Instagram

U vreme klimatske krize, ekonomske i energetske nesigurnosti, ratom održano je 77. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, posle dve godine prvo koje se održava uživo, a koje je okupila 150 svetskih lidera, pa i dosta političara iz bivše Jugoslavije.

U Njujorku su se našli svi od Aleksandra Vučića, Vuka Jeremića i Borisa Tadića, preko Vjose Osmani, Edija Rame, Boruta Pahora, Andreja Plenkovića, pa sve do Dritana Abazovića i Ranka Krivokapića.

Uz sastanke sa liderima drugih zemalja, obraćanja u okviru skupštine UN, neki od regionalnih lidera su boravak u Njujorku iskoristili i za nešto neformalnije predstavljanje na društvenim mrežama.

Pa su tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić svoj boravak u „Velikoj jabuci“ iskoristili i za malo rekreacije.

Predsednik Srbije koji se predstavlja kao veliki ljubitelj košarke, koju i studira na jednom beogradskom privatnom fakultetu, „upao“ je na trening dvojice Njujorčana, koji su mu dali koju lekciju iz basketa.

„U brzoj šetnji do zgrade UN naučio sam nove stvari o individualnom treningu za košarkaše. Neverovatna je njihova ljubaznost, iako im je trening prekinuo neki stranac“, napisao je Vučić na Instagramu.

Fotografisao Vučić i sa liderima regiona i sveta u samoj sali, kao i na marginama Generalne skupštine, a sa pratiocima je podelio u fotografiju sa njujorških ulica u društvu ambasadora Srbije Markom Đuričem u nešto neformalnijem stajlingu.

A crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u Njujorku Dan ekološke Crne Gore proslavio je vožnjom bicikla u odelu.

Dok premijer išao biciklom do zgrade UN, ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić išao je peške, a na društevnim mrežama podelio je i fotografiju sa ministrom spoljnih poslova Gordan Grlićom Radmanom.

I predsednik Crne Gore tokom boravka u Njujorku građane je izveštavao o svojim aktivnostima na Tviteru.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković imao je „srdačan susret“ sa hrvatskom zajednicom u Njujorku, kome je prisustvovala i bivša predsednica ove zemlje Kolinda Grabar Kitarović.

Slovenački predsednik Borut Pahor podelio je fotografije sa svog obraćanja u GS UN, ali i sa sastanaka sa zvaničnicima Jamajke, Bangladeša, Mongolije… Prikazao je deo atmosfere iz same sale, a isto je učinio i severnomakednoski premijer Dimitar Kovačevski koji je podelio fotografiju sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

A atmosferu iz sale u kojoj je godinu dana od 2012. dolazio kao predsednik Generalne skupštine UN podelio je i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

-Svet ponovo potresaju ratovi, na vratima smo nove ekonomske krize, nejednakost je u usponu, životna sredina širom planete je ugroženija nego ikad, a savremene tehnologije munjevito preuzimaju primat u proizvodnim i finansijskim procesima. Ova previranja će suštinski izmeniti čovečanstvo.

Oni koji budu razumeli i iskoristili nastajuće trendove i zakonitosti, stvoriće budućim generacijama šansu da napreduju i žive u prosperitetu. Za one koji to propuste, utešna nagrada će biti preživljavanje, i to samo ako budu imali sreće, napisao je Jeremić u objavi na Instagramu.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić slikao se kraj jednog znaka „Nikola Tesla Corner“, mesta na koje prvo ode kad dođe u ovaj američki grad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boris Tadić (@boristadic1)

Aktivna na mrežama je bila i kosovska predsednica Vjosa Osmani koja se na marginama sastala i sa visokim amerčkim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari