"Šta su Srbi radili sa ruskim državljanima?" 1

Na Kosovu deluje takozvana četvrta linija ruske obaveštajne službe, pa su ljudi koji rade za tu tajnu službu zaštićeni od strane države Rusije.

Zato se većina događaja, kao i ova nedavni slučaj hapšenja ruskih državljana koji su ilegalno hteli da pređu granicu, završi privremenim pritvorom i njihovim prebacivanjem nazad u Rusiju u pratnji ruskih zvaničnika – ističe u izjavi za Danas Dušan Janić iz Foruma za etničke odnose, aludirajući na slučajeve umešanosti ruskih državljana u pokušaje državnog udara u Crnoj Gori i izazivanja nestabilnosti u Makedoniji u postizbornom periodu.

Janjić je za naš list komentarisao informacije koje je u javnost iznela kosovska policija 8. avgusta, da je šest ruskih i pet srpskih državljana uhapšeno na Kosovu zbog „ilegalnog prelaska granične linije“. Kosovska policija je, naime, prethodno došla do informacije da će srpski i ruski građani, u selu Metergof kod Podujeva, pokušati da „ilegalno uđu“ na Kosovo. Iako su prošla tri dana, nema detalja o tome zbog čega su srpski i ruski državljani ilegalno pokušali da uđu na Kosovo, ali je ruska ambasada juče saopštila da su šest ruskih državljana, koje je uhapsila kosovska policija, pušteni iz pritvora. „Situacija sa uhapšenim ruskim građanima je rešena. Prema pravilima suda u Podujevu, oni su platili kaznu i potom napustili Kosovo“, rekao je Juri Pičugin, portparol ambasade Rusije u Beogradu.

Sagovornik našeg lista Dušan Janjić napominje da je ovo već drugi put ove godine da kosovska policija „hvata“ ruske državljane koji pokušavaju da ilegalno pređu granicu sa Kosovom.

– Izvesno je da je kosovska policija pojačala kontrolu na granicama, pa su zato sada vidljiviji pokušaji ilegalnih prelaza. Međutim, postavlja se pitanje šta su Srbi radili u društvu ruskih državljana koji su ilegalno hteli da pređu granicu. Srbija odavno pušta da prelaze, njih dvadesetak, da budu nekontrolisani, a to se onda za svašta koristi – zaključuje Janić i dodaje da na Kosovu trenutno „vršlja“ oko 26 stranih obaveštajnih službi jer je Kosovo ključno u regionu kako za izazivanje tako i za smirivanje žarišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari