Šta su sve naprednjaci svečano otvorili u finišu funkcionerske kampanje? 1Foto: Instagram / @buducnostsrbijeav

Zabrana funkcionerske kampanje, odnosno korišćenja javnih funkcija u svrhu stranačke promocije pred izbore, stupa na snagu u noći između srede 23. marta i četvrtka 24. marta – deset dana pred izbore, kao što je i propisano novim izbornim zakonima donetim neposredno pred izbore na svim nivoima koji će se održati 3. aprila.

Ipak, to nije sprečilo naprednjake da funkcionersku kampanju vode, samo su morali da tempiraju promotivne aktivnosti – kao što su svečano otvaranje brze pruge Beograd-Novi Sad, obilasci radova širom Srbije, pojavljivanje predsednika Aleksandra Vučića na skupovima, pa i putujući „karavan“ Dragane Sotirovski ili „turneja“ pokretne kancelarije Gorana Vesića, pre isteka zakonskog roka.

U skladu sa glavnom porukom kampanje Srpske napredne stranke – „Dela govore“, u okviru koje se promovišu projekti izrađeni javnim novcem kao dostignuća isključivo te partije, promovisani su kapitalni državni projekti, radovi stranih investitora ali i oni koji bi trebalo da budu tekuća održavanja.

Jedan od najočiglednijih primera funkcionerske kampanje bio je događaj kome je prisustvovao ceo državni vrh – godinama unazad obećavan pa odlagan, sada pred izbore završen projekat brze pruge Beograd – Novi Sad.

Otvaranju su, osim državnog vrha Srbije, prisustvovali i zvaničnici Mađarske na čelu sa Viktorom Orbanom, te se zbog stranih gostiju otvaranje pomeralo nekoliko dana, kako se zvanično tvrdi.

Tu priliku ni naši zvaničnici nisu propustili da pošalju predizborne poruke, kao što je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio „da Srbija na ovaj način ide u budućnost i da je ta pruga simbol napretka naše zemlje“.

Ipak, Vučić je i tom prilikom naglasio da kampanja počinje tek nakon toga – da ima još da prisustvuje potpisivanju sporazuma u vezi autoputa Sjenica-Požega, i da se posle više neće pojavljivati na bilo kakvom otvaranju do izbora.

Umesto toga, on se ubrzo pojavio na televiziji, govoreći iz ugla predsednika države, o održavanju glasanja na Kosovu i Metohiji, i tom prilikom pravdao da neće odgovarati na pitanja novinara kako ne bi zloupotrebljavao vreme u predizbornoj kampanji.

I bez toga Vučić je bio najzastupljeniji u medijima, a samo u Dnevniku 2 Prvog programa RTS-a u periodu od 2. do 16. marta, Aleksandar Vučić pojavio se u 27 priloga u ukupnom trajanju od 32 minuta, na šta su ukazali članovi opozicije u Privremenom telu za praćenje medija. U većini slučajeva Dnevnik RTS je objavljivao sadržaje o predsedniku Vučiću sa događaja koji nisu deo ustavno-pravne agende vezane za njegovu funkciju, što ukazuje na zloupotrebu javne funkcije.

Prema monitoringu organizacije Transparentnost, ove godine u funkcionerskoj kampanji najagilniji je bio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, u ovoj kampanji i zamenik šefa izbornog štaba SNS. Vesić je za 26 dana imao 32 promotivne aktivnosti, dvostruko više nego pre godinu dana.

On je u te svrhe uglavnom koristio svoju „pokretnu kancelariju Gorana Vesića“ koja je projekat pokrenut i značajno pre izborne kampanje, u pokušaju popravljanja Vesićevog imidža, kako su neki to ranije analizirali.

Popularno nazvan „Vesićomobil“, obišao je sve prigradske i gradske opštine u Beogradu tokom ove izborne kampanje, gde je Vesić razgovarao sa građanima o najrazličitijim problemima i sve ih „rešavao“ u hodu.

Sličan model preuzela je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je pokrenula svoj putujući „karavan“, za koji ona tvrdi da nema veze sa izborima i da je reč o redovnim aktivnostima.

Upravo Niš bio je jedan od gradova koji beleži najveći broj poseta javnih funkcionera. Samo u jednom danu Niš su posetila dva ministra i predsednica Vlade Srbije. Ana Brnabić je sa Nebojšom Stefanovićem uručivala ključeve pripadnicima službi bezbednosti u „Novom Nišu“, a ministar građevine Tomislav Momirović je „udario“ kamen temeljac za novu zgradu niškog Aerodroma „Konstantin Veliki“.

I Momirović je jedan od funkcionera koji bi mogao da ponese titulu najzastupljenijeg u funkcionerskoj kampanji – samo u prethodnih nekoliko dana pojavio se na više različitih događaja, od obilaska Zaječara, do potpisivanja ugovora za gradnju hidroelektrane „Đerdap dva“, najave rekonstrukcije graničnog prelaza Horgoš, i vožnje vozom Beograd – Novi Sad.

Na zloupotrebu javnih funkcija u predizborne svrhe ukazali su i strani posmatrači iz organizacije ENEMO, koji trenutno borave u Beogradu.

Dva dana pre isteka roka, Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje podsetilo je medije, ali ne i funkcionere, na ovu odredbu Zakona, te najavilo da će pratiti i ukazivati na kršenje zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari