Šta su zaključci opozicije posle izbornog dana u Negotinu? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Opozicione partije koje nisu učestvovale na lokalnim izborima u Negotinu i Mionici nisu promenile svoje dosadašnje stavove o načinu borbe protiv režima SNS i izlasku na naredne izbore ni posle izbornog dana u Negotinu u kojem su privođeni aktivisti i članovi biračkih odbora opozicione Narodne stranke, koja je jedina izašla na glasanje, ni uprkos video zapisu iz kojeg se može zaključiti da su postojale nepravilnosti.

Iako se odluka o izlasku na naredne izbore još čeka od većine opozicionih stranaka, niko od naših sagovornika nije pomenuo bojkot kao izvesnu opciju.

Iz DS i PSG, koji već neko vreme rade na zajedničkoj listi sa SSP i NS, poručuju da je jedinstvo najbolje rešenje za borbu protiv SNS, iz inicijative Ne davimo Beograd da su bolje programske kolone, a iz Dveri da će oni bez obzira na sve ostati pri odluci da izađu na izbore i boriti se a ne kukati i čekati ostalu opoziciju.

Narodna stranka osvojila je u Negotinu oko 13 odsto glasova, a predsednik NS Vuk Jeremić, koji je ove izbore najavljivao kao nešto što će opoziciji pokazati kako dalje, kaže da je najvažnija pouka da opozicija bez zajedničkog nastupa na jednoj listi „nema šta da traži“ na izborima najavljenim za april 2022.

Osim toga, prema njegovim rečima mogu se izvući još tri važna zaključka za buduće izbore.

Šta su zaključci opozicije posle izbornog dana u Negotinu? 2
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC/MO

– Prvi je da se ne može se računati na pravosuđe, jer je Upravni sud abdicirao u korist SNS-a, pošto se proglasio nenadležnim da odlučuje o stvarima vezanim za pandemiju kada je nezavisnim posmatračima zabranjeno da nadgledaju izbore – naveo je on.

Drugi je da je „vlast pokazala spremnost da učini apsolutno sve kako bi pokrala izbore, uključujući i direktnu zloupotrebu uniformisane policije u izbornom procesu, a toga do sada nije bilo“.

Budući da su policajci, kako je naveo, privodili i maltretirali članove biračkih odbora i OIK iz redova NS pa su glasačke kutije ostale „nebranjene“.

Jeremić je kao treći zaključak naveo da „mora postojati spremnost na fizičko suprotstavljanje“, i dodao da to „mora biti sastavni deo priprema za izbore“.

– Ističem da ne pozivam na nasilje, nego na građanski otpor pokušajima kršenja zakona odvođenjem kontrolora sa biračkih mesta. Kada probaju da vas odvedu sa biračkog mesta bez obrazloženja, morate pružiti otpor – rekao je Jeremić gostujući na televiziji N1.

Prema njegovim rečima, ovi izbori će biti katalizator i dovesti do ubrzanja dogovora unutar opozicije.

I dok u SSP, eventualnom budućem partneru NS, ne žele da kometarišu dešavanja u Negotinu, Zoran Lutovac, predsednik DS, slaže se sa Jeremićem i kaže za Danas da su izbori u Negotinu i Mionici pokazali da je neophodno da opozicija deluje jedinstveno ili sinhronozovano ako želi da smeni ovaj kriminalizovani režim na svim nivoima.

Šta su zaključci opozicije posle izbornog dana u Negotinu? 3
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

– Jasno je da moramo biti udruženi ili sinhronizovani bilo da bojkotujemo, učestvujemo u građanskom otporu ili učestvujemo na „izborima“ koji su potpuno neravnopravni i nepošteni. Građane ne interesuje koliko će svako od nas ili nekakve kolone dobiti glasova, nego da li smo u stanju da se udružimo i napravimo respektabilnu političku snagu koja je u stanju da se suprotstavi kriminalizovanom režimu – kazao je Lutovac.

Upitan kako vidi Jeremićeve reči da se razultati moraju fizički braniti, on kaže „kada su vam uzurpirana prava i kada vas institucije, koje bi to morale, ne štite nego još i učestvuju u diskriminaciji i kršenju zakona, onda građani imaju pravo i dužnost da se tome odupru“.

Pavle Grbović, predsednik PSG, koji se takođe može naći na zajedničkoj listi sa NS, SSP i DS, navodi da su izbori u Negotinu pokazali da postoji značajan broj ljudi koji žele da glasaju za opoziciju, ali da postoji još veća potreba da se zajedničkim snagama formira jak opozicioni blok koji bi bio spreman na frontalnu borbu sa SNS.

– Iz svih događaja se jasno očitava da je jedinstvo opozicije nužna potreba našeg društva i njegovog očuvanja, a ne samo način da se prevaziđu tehničke poteškoće. Te činjenice moraju da budu svesni svi politički akteri jer naš zadatak nije da testiramo svoju snagu ni u Beogradu ni u Srbiji, već da učinimo ono što je za ovo društvo neophodno, a to je da ga oslobodimo stega SNS – kaže Grobović za Danas.

A lider Dveri Boško Obradović ukazuje na to da se sve o lokalnim izborima pod vlašću SNS znamo još od decembra 2018. „kada smo napravili „Belu knjigu izbornih neregularnosti na lokalnim izborima u Lučanima“.

– Tada sam prvi put izvukao na svetlost dana tadašnjeg državnog sekretara MUP-a Dijanu Hrkalović, koja je iz policijske stanice u Guči komandovala batinašima u džipovima bez saobraćajnih oznaka koji su vršili pritisak na birače širom Dragačeva. Ništa se od tada nije promenilo. Sad je samo pitanje hoćemo li da kukamo, plačemo i pasivno bojkotujemo izbore ili ćemo da se tome suprotstavimo i borimo protiv ove vlasti uprkos svim nepoštenim izbornim uslovima. Dveri više nemaju tu dilemu: mi idemo na izbore i u borbu – najavljuje Obradović.

On se nada da će i druge kolege iz bojkot opozicije doneti istu odluku „jer ćemo zajedno biti jači u borbi protiv bilo kakvih pokušaja nove izborne krađe“.

Jedini koji pominje važnost kontrole na biračkim mestima je Robert Kozma, iz inicijative Ne davimo Beograd.

Prema njegovim rečima, izbori su pokazali da se mora jasno komunicirati stav da li se na izbore izlazi ili se izbori bojkotuju, a ne da se izlazak na izbore nudi kao eksperiment.

Šta su zaključci opozicije posle izbornog dana u Negotinu? 4– Ne mogu se slati neujednačene poruke. I potreban je dogovor opozicionih aktera oko ovog pitanja. Zatim, da je potrebno građanima ponuditi nekoliko jasno profilisanih programskih opcija koje onda omogućavaju građanima da glasaju za njima najbliže političke opcije, da se poveća izlaznost na izborima, jer se tako ruši kriminalni režim SNS, a ne da se građani pasiviziraju i guraju u apstinenciju jer nemaju svoju opciju. Uz to, da znaju da nijedan opozicioni akter neće sarađivati sa SNS, nego će opozicija odabrati gradonačelnika ili premijera po unapred predviđenim principima. I da je kontrola na svakom biračkom mestu i saradnja opozicionih aktera po ovom pitanju ključna. Zato je Ne davimo Beograd započeo obuku kontrolora pre nekoliko meseci – naveo je on.

Dok Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, kaže da se vidi koliko je pogubno bilo insitiranje tzv. pravoverne opozicije na miniranju kampanje na Vračaru, Šapcu i Paraćinu, umesto da su se zajedno sa nama suprotstavili ovom ludilu koje vlada Srbijom.

– Tako smo od „da komšiji crkne krava“ došli do toga da su sve krave pocrkale, i da opozicija nema vlast nigde na lokalu, a raduje se rezultatima koji su jedva dvocifreni – zaključuje Samofalov.

Iz ZZS Nebojše Zelenovića čestitali NS na rezultatu uz ukazivanje da to pokazuje da postoji značajan broj građana koji žele promene kao i da izborne liste u koje su programski definisane mogu izvesti građane na birališta uprkos svim preprekama.

MIONICA (podaci OIK)
Upisanih birača:10989,
Broj birača koji su glasali na svim biračkim mestima: 7683, odnosno 69,92 odsto
Broj birača koji su glasali van birčkog mesta: 920
Primljenih glasačkih listića: 10989
Nevažećih glasačkih listića: 197
Važećih glasačkih listića: 7486

1.Aleksandar Vučić – Za našu decu: 5489 glasova (71,44 odsto) 31 mandat
2. Ivica Dačić-SPS-SRS: 846 glasa (11,01 odsto) 4 mandata
3. Slobodni građani Mionice 425 glasova (5,53 odsto) 2 mandata
4. NADA za Mionicu POKS-DSS -Miloš Jovanović -Žika Gojković: 370 glasova (4,82 odsto) 2 mandata
5. Savez 90 Zelenih Srbije – 156 (2,03 odsto) ispod cenzusa
6. Grupa građana Demokratija na starom mestu – Milan Gavrilović Ćićovan – 127 (1,65 odsto) – ispod cenzusa
7. Zdrava Srbija za zdravu Mionicu – Milan Stamatović 73 (0,95 odsto) ispod cenzusa

NEGOTIN (dostupni podaci)
Upisanih birača 37.313
1. Aleksandar Vučić – Za našu decu – SPS – Ivica Dačić 11.123 (75 odsto) 38 mandata od 45
2.Krsta Stanković Njenjulović- Narodna stranka -1887 (12,7 odsto) 6 mandata
3. Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić – 511 (3,44 odsto) 1 mandat
4. NADA (DSS-POKS) 321 (2,16) ispod cenzusa
5.Vojislav Šešelj – SRS 241 (1,62) ispod cenzusa
6. Zdrava Srbija – Milan Stamatović 190 (1,28) ispod cenzusa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari