Stanković: Albanci na jugu nek naprave svoje nacionalne simbole

Ostavite komentar


  1. Večito ponavljanje istog. Ja se sećam kako su još pre početka najskorijih balkanskih ratova nacional-politički žreci drobili ovu istu šuplju priču, i čak bili tako kreativni da su kosovskim Albancima velikodušno poklonili dizajn za "zastavu albanske narodnosti" tj. crvani albanski steg sa crnim dvoglavim orlom na koji su sa strane prišili veliku petokraku sa žlatnim rubom; a da-se-vlasi-ne-dosete isti dizajn, samo sa belim polumesecom i zvezdom umesto orla, su poturili i "turskoj narodnosti"… Seća li se još ko toga?

  2. I sta sad: mi im ponudili, a oni se prave Tose! I cekaju da skorije postanu deo “velike Albanije”(samo bez navodnika). Tako ne radi ozbiljna drzava. Lokalnim albanskim mocnicima, koji za separatisticje ciljeve koriste i malu decu,,mora se jasno da kaze:,ili cete uz srpsku zastavu moci da isticete svoju manjinsku zastavu ili nista drugo. I tacka!

  3. Mi,kao provereni kreatori bi mogli prvo sve pokradeno sa nasih simbola da vratimo tamo gde treba.
    islim,taj paternalizam nam nije doneo srece,a mi nista ne ucimo ni iz poraza i pogibija koje smo jedva preziveli.
    Ne potcenjujte ni Albance ali ni gradjane Srbije uopste:vazni su simboli i tesko se namecu,ali je jos vaznije imati od cega i za sta da zivimo.

  4. Ni Vi, g. Stankoviću niste od juče. Pitanje je, gde je tu pravna država? Da li možda postoji pravna praznina koja omogućava ovakvo stanje? Ili, javašluk javašlija s obe strane, zagorčava život svih građana Srbije? Uključujući KiM, naravno.

  5. "Pitanje je, gde je tu pravna država?" Pravna država bi prestala da se bavi time ko kakve zastave ističe o svom privatnom trošku i povodu. Država ima svoje institucije koje plaćamo, svoje službenike koje plaćamo, svoje praznike za koje nam ne dozvoljava da radimo, i svoje zastave koje su sašili o našem trošku, i može o našem trošku da propiše kako će i koje zastave njeni službenici da ističu o njenim praznicima; država je, i to je sve njen domen, ali ne može da propisuje kako će neko na svojoj kući da ističe, i na svojoj ulici i kada da maše svojom zastavom o svom prazniku. To bi bila pravna država.

  6. Jedno pojašnjenje o pravnoj tj. pravoj državi: nije dovoljno da država ima svoje spoljašnje državne granice kojima definiše svoj teritorijalni domen; pravna država ima i unutrašnje granice kojima definiše domen u kojem joj je dato da uređuje stvarnost unutar državnih granica. To je ono što Mali Perica teško shvata: država kojoj bi bilo dato da na svojoj teritoriji "suvereno" propisuje i uređuje aposolutno sve što joj dopadne šaka ne može da se naziva pravnom državom – takva se "država" zove tiranija.

  7. To ja i kažem, g. Radaković. Nije mi samo jasno o kakvim su to simbolima razgovarali naši zvaničnici sa predstavnicima albanske nacionalne zajednice. Dakle, da li se na odgovarajućim pozicijama za isticanje državnih simbola, na, ili ispred objekata institucija države Srbije, mogu isticati i drugi simboli, uključujući zastavu druge države? Ima li država Srbija zakonsko rešenje za to? Znam da ima. Mogu Albanci da nose albansku zastavu na svadbama, po vašarima, na protestima čak, ali se ta zastava ne može vijoriti na državnim zgradama.

  8. Ne verujem da će Brisel i Vašngton moći još dugo tolerisati aparthejd koji se vrši nad albancima u Preševu.

Ostavite komentar


Politika

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu 10

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu

Nakon što je centrala stranke Zajedno, zbog najave učestvovanja na loklanim izborima 2. juna, danas raspustila odbore u Novom Sadu, Nišu i Pančevu, iz solidarnosti i odbijanja centralističkog tretmana, članstvo i rukovodstvo još desetak gradskih odbora, među kojima su Zrenjanin, Kula, Sombor, Srbobran, Kikinda, Vrbas, Subotica i Novi Bečej, momentalno je podnelo ostavke, saopšteno je danas iz pokrajinskog odbora Zajedno Vojvodina.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.